Zoeken

Onze expert: Ann Foncke

Ann Foncke, stafmedewerker financieel-economisch beleid binnen de welzijnssector, heeft sinds 2007 een sleutelrol bij Broeders van Liefde. Ze combineert financiële expertise met een sterke maatschappelijke betrokkenheid. In haar functie ondersteunt ze lokale administratieve en financiële teams, streeft ze naar uniformiteit in financiële processen en verdedigt ze de belangen van de sector op Vlaams niveau. Haar drijfveer? Het realiseren van duurzame zorgvoorzieningen voor kwetsbare doelgroepen.

Wat is de essentie van jouw job?
Ann Foncke: 
Centraal sta ik ten dienste van onze lokale administratief-logistieke of financiële directies, boekhouders en de medewerkers van het administratief departement binnen de subsector ortho(ped)agogische voorzieningen. Mijn rol omvat het opvolgen van begrotingen, jaarrekeningen, financiële processen, financiële plannen m.b.t. masterplannen, efficiënt inzetten van middelen en zorgen voor uniforme toepassing over de voorzieningen heen. Ik hecht ook belang aan het samenbrengen van de lokale collega’s om van elkaar te leren. Verder fungeer ik als tussenpersoon tussen de lokale voorzieningen en het bestuursorgaan/financieel comité.

Daarnaast probeer ik als voorzitter van de financiële-economische commissie van het Vlaams Welzijnsverbond op Vlaams sectorniveau mijn steentje bij te dragen. Ik breng graag collega’s van alle Vlaamse voorzieningen met elkaar in contact om te streven naar uniformiteit betreffende financiële dossiers enerzijds en onze belangen te verdedigen bij het VAPH en het kabinet van de Minister van Welzijn anderzijds.

 

Wat is jouw persoonlijke motivatie waarom je koos voor deze job?
Ann Foncke: Mijn keuze voor deze job komt voort uit mijn overtuiging dat goed financieel beheer de sleutel is tot het realiseren van positieve maatschappelijke impact. Onze voorzieningen bieden waardevolle zorg aan kwetsbare groepen. Zonder een gezond financieel beleid kan deze missie niet volbracht worden. Het geeft me voldoening te weten dat ik met mijn werk bijdraag aan een stabiele financiële basis zodat de organisatie haar missie kan blijven vervullen.

 

Wat is de grootste verandering/evolutie de voorbije 5 jaar in jouw vakgebied?
Ann Foncke: De invoering van PVF en financiering via personeelspunten binnen de sector. Jammer genoeg zijn de wachtlijsten hierdoor nog steeds niet weggewerkt.

Daarnaast veroorzaakt de steeds wijzigende wetgeving en regelgeving meer administratieve lasten, waardoor er meer inzet nodig is in de administratieve departementen. Dit staat haaks op het streven naar administratieve vereenvoudiging, sociaal ondernemerschap en de aanpak van arbeidskrapte. Digitalisering biedt ook niet altijd de gewenste efficiëntie, maar leidt eerder tot bijkomende verplichtingen.

 

Welke trends zie je op ons afkomen waar je angst van krijgt of juist goesting van krijgt?
Ann Foncke: Het macro-economisch zorgbudget komt steeds meer onder druk door de toenemende vraag, complexe doelgroepen, vergrijzing, besparingen en maatschappelijke uitdagingen.

Onze voorzieningen worden geconfronteerd met toenemende overheadkosten door bijkomende regelgeving en Europese verplichtingen. Tegelijkertijd blijven werkingsmiddelen niet geïndexeerd, waardoor bouwen onbetaalbaar wordt en organisaties in financiële moeilijkheden kunnen belanden. De betaalbaarheid voor cliënten komt hierdoor in gevaar.

België staat op de rand van het faillissement en dat baart me zorgen voor onze toekomstige generaties. Een mogelijke braindrain kan ernstige gevolgen hebben voor ons zorgmodel en de hele economie. Een grote hervorming van financiering, overheidsdiensten en administratie is noodzakelijk. We willen allemaal dat onze belastinggelden anders en efficiënter worden ingezet.

 

Waar lig je professioneel wakker van?
Ann Foncke: Mijn doel is om goed te slapen 😊

 

Welke innovatie hoop je dat er ooit zal komen binnen jouw vakgebied?
Ann Foncke: Ik hoop op een strategisch beleidsplan op lange termijn binnen onze sector, dat verder gaat dan een regeerperiode van vier jaar en gekoppeld is aan een duurzaam financieel beleid. We hebben nood aan eenvoudige overheids- en organisatiestructuren gecombineerd met transversale samenwerking.

Binnen onze organisatie moeten we meer durven innoveren en winstgevende activiteiten opstarten zodat dit een buffer vormt voor allerlei uitdagingen in onze voorzieningen.

 

Wat hoop je dat er niet verloren zal gaan in jouw job?
Ann Foncke: Het gaat niet alleen om cijfers, maar om het effect dat deze cijfers hebben op de mensen die we ondersteunen. Ik hoop dat de menselijke kant van mijn job nooit verloren gaat. Ik hecht veel belang aan een grondige afweging bij elke financiële beslissing met oog op onze doelgroepen, personeel en infrastructuur.

 

Welk recent nieuwsbericht baart je professioneel zorgen?
Ann Foncke: Recent las ik in De Tijd: “Tegen 2040 heeft België 124.000 extra zorgverleners nodig.”

De arbeidskrapte in onze sector is een groot probleem en vacatures raken niet ingevuld. Daarnaast bestaat er een onderscheid in verloning en financiering tussen Vlaams en federaal niveau binnen de zorgsectoren. Onze voorzieningen hebben extra man/vrouwkracht nodig om kwalitatieve zorg te blijven aanbieden. Tegelijkertijd neemt de vraag naar opvang en zorg toe door complexe en zware doelgroepen. Vraag en aanbod zijn niet meer in evenwicht, met alle gevolgen van dien.

 

Ann Foncke (48)
  • Centrale Diensten
  • Stafmedewerker Financieel-Economisch Beleid Sector Welzijn/BuO
  • Werkt met administratief-(logistieke) financiële directies en collega’s van de lokale boekhouding en administratie
  • Bij Broeders van Liefde sinds juni 2007

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte