Onze expert: Luc Aelbrecht
Als algemeen directeur van voorziening Ebergiste werkt Luc Aelbrecht al meer dan drie decennia binnen Broeders van Liefde. Zijn expertise strekt zich uit over het werken met volwassenen met een verstandelijke beperking, vaak in combinatie met bijkomende problematieken zoals ASS, psychische kwetsbaarheid of fysieke beperkingen. In deze editie van Onze Experts vertelt hij over de essentie van zijn werk, zijn persoonlijke loopbaanwending, en hoe digitalisering en regelgeving de zorgsector vandaag uitdagen.
1. Wat is de essentie van jouw job?
Luc Aelbrecht: Richting geven aan de organisatie, vertrekkend vanuit de missie en met oog voor veranderende omstandigheden binnen de organisatie, de sector en de maatschappij.
2. Wat is jouw persoonlijke motivatie waarom je koos voor deze job?
Luc Aelbrecht: Ik ben analytisch van aard en was goed in wetenschappen en wiskunde. In mijn schooltijd werd er sterk gestuurd richting studiekeuze, en zo belandde ik in een ingenieursopleiding. Maar ik voelde al tijdens mijn studies dat dit niet de weg van mijn hart was. Via mijn burgerdienst ontdekte ik de zorgsector en het werken met mensen. Dat gaf me het inzicht dat je bewust moet kiezen in het leven. Een talent voor iets hebben betekent niet noodzakelijk dat je er gelukkig van wordt. Dat geef ik ook mee aan mijn kinderen: volg je hart. Misschien niet de gemakkelijkste weg, maar wel één waarop je met voldoening terugkijkt.
3. Wat is de grootste verandering/evolutie de voorbije 5 jaar in jouw vakgebied?
Luc Aelbrecht: De toenemende en steeds veranderende regelgeving. Hoewel er vaak gesproken wordt over administratieve vereenvoudiging, zorgt elke nieuwe regel net voor extra lasten. Als men echt wil vereenvoudigen, dan moet men durven dereguleren. Nieuwe regels rond bouwtechnische voorschriften en brandveiligheid zullen ook veel financiële en praktische druk leggen op voorzieningen.
4. Welke trends zie je op ons afkomen waar je angst van krijgt of juist goesting van krijgt?
Luc Aelbrecht: De digitale sneltrein. Hij is niet meer te stoppen en biedt op lange termijn veel kansen voor meer transparantie en eenvoud. Maar op korte termijn vraagt dit enorme inspanningen van iedereen in de zorgsector – niet enkel van het beleid, maar ook van de medewerkers.
5. Waar lig je professioneel wakker van?
Luc Aelbrecht: Niet echt van iets specifieks.
6. Welke innovatie hoop je dat er ooit zal komen binnen jouw vakgebied?
Luc Aelbrecht: De verdere intrede van artificiële intelligentie in het werkveld. Of dat een goede evolutie is, laat ik in het midden, maar het is onvermijdelijk. De impact zal waarschijnlijk even groot zijn als destijds de komst van internet en e-mail. Die brachten professionalisering, maar ook een verhoogde druk op medewerkers, met gevolgen voor hun psychisch welzijn.
7. Wat hoop je dat er niet verloren zal gaan in jouw job?
Luc Aelbrecht: Het contact met de basis. In mijn beginjaren zag ik veel directieleden aan ‘management by walking around’ doen. Vandaag is dat veel minder. Dat contact is nochtans essentieel.
8. Welk recent nieuwsbericht baart je professioneel zorgen?
Luc Aelbrecht: Niet zozeer een specifiek nieuwsbericht, maar een algemene tendens: een maatschappij die killer wordt, met minder oog voor de meest kwetsbaren. Overal zie je dat mensen eerst naar zichzelf kijken, en pas daarna naar de ander.
Fotografie & redactie: Sander Buyck
- Algemeen Directeur
- Ebergiste
- Werkte met volwassenen met een verstandelijke beperking, vaak in combinatie met andere problematiek (ASS, psychische kwetsbaarheid, fysische beperking,…)
- Sinds 33 jaar werkzaam bij Broeders van Liefde