Onze expert: Marc Van Uytven
Marc Van Uytven is de algemeen directeur van PC Sint-Jan-Baptist en heeft meer dan drie jaar ervaring binnen Broeders van Liefde. Met een achtergrond in consultancy koos hij bewust voor een functie waarin verbinding en sociale interactie centraal staan. In dit interview deelt hij zijn inzichten over de uitdagingen en evoluties binnen de zorgsector, zijn visie op leiderschap en innovatie, en de trends die de toekomst van de gezondheidszorg zullen bepalen.
1. Wat is de essentie van jouw job?
De essentie van mijn functie is het dagelijks aansturen van het ziekenhuis in al zijn dimensies, zodat het zijn missie kan uitvoeren. Dit omvat het samenbrengen van de deskundigheid van zorgverstrekkers en de ervaringsdeskundigheid van patiënten om herstel en re-integratie in de maatschappij mogelijk te maken.
2. Wat was jouw persoonlijke motivatie om voor deze job te kiezen?
Mijn motivatie voor deze job komt voort uit mijn behoefte aan verbinding en sociale interactie, iets wat ik miste in mijn vorige rol als consultant. Het geeft voldoening om samen met een organisatie een missie te realiseren en een wezenlijke bijdrage te leveren aan de zorgsector.
3. Wat is de grootste verandering of evolutie in jouw vakgebied de afgelopen vijf jaar?
Het is bewonderenswaardig hoe de gezondheidszorg de uitdagingen van de coronacrisis heeft omgezet in kansen voor verbetering. De crisis heeft geleid tot een kritische blik op processen en risicomanagement. Het is cruciaal om deze kritische houding te behouden en een globale, geïntegreerde aanpak te hanteren binnen alle departementen en teams van de organisatie.
4. Welke trends zie je op ons afkomen? Zijn er trends waar je angstig van wordt of juist enthousiast?
De vergrijzing en het toenemende personeelstekort zetten het gezondheidssysteem onder druk. Tegelijkertijd bieden deze uitdagingen kansen voor procesinnovatie. Ze dwingen ons om ‘in the box’ te vernieuwen en efficiënter te werken om kwalitatieve zorg te blijven garanderen.
5. Waar lig je professioneel wakker van?
Het stijgende ziekteverzuim en de vicieuze cirkel die hierdoor ontstaat, zijn zorgwekkend. Dit leidt tot moeilijke situaties zonder eenvoudige oplossingen. Het is essentieel om te onderzoeken hoe we de werkdruk kunnen verlichten en het welzijn van medewerkers kunnen verbeteren. Trajecten op maat zijn noodzakelijk om medewerkers te ondersteunen, hen aan boord te houden en hen na afwezigheid vlot opnieuw te integreren.
6. Welke innovatie hoop je dat er ooit zal komen binnen jouw vakgebied?
Ik geloof sterk in ‘compassionate leadership’, een leiderschapsstijl die empathie en betrokkenheid bevordert. Door waarderende vraagstelling kan innovatie worden gestimuleerd. Gedeeld en betrokken leiderschap is de sleutel tot een wendbare werkomgeving met gemotiveerde en veerkrachtige medewerkers. De fundamenten hiervan zijn zingeving en ethische vraagstelling.
7. Wat hoop je dat niet verloren gaat in jouw job?
Het behouden van verbinding en mensgerichtheid is cruciaal, ondanks de druk van complexe regelgeving en een sterke resultaatgerichtheid. De mensgerichte benadering moet behouden blijven, want die maakt ons werk niet alleen waardevol, maar ook betekenisvol voor anderen.
8. Welk recent nieuwsbericht baart je professioneel zorgen?
Ik maak me zorgen over de forensische problematiek en het gebrek aan doorstroming voor mensen met een interneringsstatuut in gevangenissen. Er is een dringende nood aan aangepaste zorgvormen om deze mensen de juiste hulp en begeleiding te bieden.
Redactie en fotografie: Sander Buyck
- Algemeen directeur PC Sint-Jan-Baptist
- Werkt in forensische zorg, verslavingszorg en ouderenpsychiatrie.
- 3 jaar bij Broeders van Liefde