Zoeken

Onze expert: Nicolas Vandeweerd

In deze terugkerende rubriek krijgen medewerkers van Broeders van Liefde de kans om hun ervaringen en inzichten te delen. Deze keer spreken we met Nicolas Vandeweerd, bestuurder Welzijn bij de Centrale Diensten. Hij werkt sinds 2011 binnen de organisatie, in de sector Welzijn en buitengewoon onderwijs.

1. Wat is de essentie van jouw job?

Nicolas Vandeweerd: "De essentie van mijn job kan ik omschrijven als koorddansen, luisteren, vragen stellen en tekenen. Het is voortdurend balanceren tussen verschillende verantwoordelijkheden, waarbij je altijd moet blijven luisteren naar de mensen om je heen. Tegelijk moet je een duidelijke richting aangeven, maar dat doe ik door samen met anderen vragen te stellen en de toekomst uit te tekenen."

 

2. Wat is jouw persoonlijke motivatie, waarom je koos voor deze job?

Nicolas Vandeweerd: "Ik ben eigenlijk in deze job gerold. Mijn oorspronkelijke motivatie kwam voort uit een diepe verwondering voor de manier waarop mensen met een mentale handicap in de wereld staan. Hun puurheid, hun onbevangenheid fascineerde me, en dat gaf me de drijfveer om in deze sector te blijven werken."

 

3. Wat is de grootste verandering/evolutie de voorbije 5 jaar in jouw vakgebied?

Nicolas Vandeweerd: "De economische noodzaak om strakker te managen is de grootste verandering die ik de afgelopen jaren heb gezien. Alles moet efficiënter, en dat brengt onvermijdelijk meer bureaucratie met zich mee. We denken soms dat we de toekomst met strategisch management naar onze hand kunnen zetten, maar de werkelijkheid is vaak anders. De snelheid waarmee we leven is enorm toegenomen. Symbolisch zie ik het als volgt: ik had gehoopt mijn leven wandelend langs kleine wegen te ontdekken, maar nu merk ik dat ik aan hoge snelheid op een autosnelweg rijd, zonder snelheidsbeperking. Hierdoor ga ik, samen met vele anderen, vaak voorbij aan de schoonheid van het landschap."

 

4. Welke trends zie je op ons afkomen waar je angst van krijgt of juist goesting van krijgt?

Nicolas Vandeweerd: "Diversiteit op alle vlakken. Het is een enorme uitdaging, maar tegelijkertijd een immense kans als we beseffen dat waarheid niet vaststaat, maar samen geconstrueerd wordt. Daardoor wordt die waarheid werkelijkheid. Voor mij persoonlijk is deze diversiteit een meerwaarde, maar ik begrijp dat het voor anderen soms als een bedreiging voelt. Dit kan leiden tot verrechtsing, iets wat we steeds vaker zien. Maar ik zie ook hoopvolle trends zoals alternatieve samenlevingsverbanden en manieren om diensten en goederen uit te wisselen. Kleinschaliger, dichter bij de mens. Een reactie tegen de utopie dat alles groter en beter moet worden."

 

5. Waar lig je professioneel wakker van?

Nicolas Vandeweerd: "Ik lig eigenlijk nooit wakker van mijn werk. Ik heb een gezonde balans gevonden, waardoor ik goed slaap, zelfs als de werkdruk hoog is."

 

6. Welke innovatie hoop je dat er ooit zal komen binnen jouw vakgebied?

Nicolas Vandeweerd: "Ik heb niet direct een concrete innovatie in gedachten, maar wat me echt boeit is het darwinisme en de implicaties daarvan. Ik denk dat we de impact hiervan op de menswetenschappen zoals sociologie en psychologie onderschatten. Als we dieper zouden ingaan op de implicaties hiervan, zouden er boeiende ethische reflecties ontstaan. Dat zou het vakgebied verrijken."

 

7. Wat hoop je dat er niet verloren zal gaan in jouw job?

Nicolas Vandeweerd: "Het optimisme. Ondanks de uitdagingen waar we voor staan, hoop ik dat de positieve energie en hoop die we hebben nooit verdwijnt. Optimisme is essentieel in ons werk."

 

8. Welk recent nieuwsbericht baart je professioneel zorgen?

Nicolas Vandeweerd: "Er is geen specifiek nieuwsbericht dat me zorgen baart, omdat ik me eigenlijk geen zorgen maak. De geschiedenis van de mens is er een van vallen en opstaan. Maar soms maak ik me wel kwaad. Kwaad over het gebrek aan inzicht, het goedkope polariseren, het feit dat de geschiedenis door de machthebbers wordt geschreven. Of dat we kinderen niet opvoeden tot kritische, zelfbewuste mensen, maar tot meelopers. Dat we denken de waarheid in pacht te hebben en armoede aanvaarden zolang we het niet hoeven te zien. Ik word kwaad over het feit dat we ons moeten bewapenen, dat we denken dat de evenaar door ons loopt, en dat we de structuren die ons gevangen houden, niet willen zien. Het idee dat we constant moeten vooruitgaan en groeien maakt me soms ook kwaad… En zoveel meer."

Nicolas Vandeweerd (62)
  • Bestuurder & Sectorverantwoordelijke Welzijn en Buitengewoon Onderwijs
  • Centrale Diensten

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte