Zoeken

Medewerkers ondersteunen in moeilijke tijden: het EAP-programma

Image

Medewerkers ondersteunen in moeilijke tijden: het EAP-programma

Werkgeluk en welzijn staan hoog op de agenda bij PC Sint-Jan-Baptist. Psychosociale risico’s, zowel op het werk als in de privésfeer, kunnen een grote impact hebben op medewerkers. Om hen te ondersteunen, werd het Employee Assistance Program (EAP) uitgerold onder de naam ‘Recover’. Dit programma biedt laagdrempelige hulp aan medewerkers die geconfronteerd worden met mentale, sociale of juridische uitdagingen. We spraken met Eddy Carrette, Centraal Preventieadviseur bij Broeders van Liefde, over het belang en de werking van dit programma. 

 

Wat is het EAP-programma precies en waarom werd het ingevoerd bij Sint-Jan-Baptist? 

Eddy Carrette: "Het EAP-programma, dat we in Sint-Jan-Baptist ‘Recover’ noemen, is een ondersteuningsprogramma voor medewerkers die psychosociale risico’s ervaren. Dit kan zowel werkgerelateerd als privé zijn. Het doel is om hen op een laagdrempelige manier hulp te bieden wanneer ze het moeilijk hebben. Dat kan gaan om psychologische of psychiatrische ondersteuning, hulp bij sociale problemen of zelfs een eerste juridisch advies. We vinden het belangrijk om er als werkgever te zijn voor onze medewerkers, ook wanneer het minder goed gaat." 

 

Hoe verloopt het proces wanneer een medewerker ondersteuning nodig heeft? 

Eddy Carrette: "Wanneer een medewerker zich in een moeilijke situatie bevindt, verloopt het contact via de dienst Preventie. Binnen de twee à drie dagen wordt dan een eerste ondersteuning georganiseerd. We zorgen ervoor dat dit snel en efficiënt gebeurt, want lange wachttijden kunnen het probleem alleen maar verergeren. De ondersteuning is op maat van de medewerker: als iemand financiële problemen heeft, schakelen we specialisten op dat vlak in. Gaat het om psychologische problemen, dan werken we samen met psychologen of psychiaters. Ook voor juridische ondersteuning hebben we partners zoals DAS. Kortom, we kijken naar wat de medewerker nodig heeft en stemmen daar de hulp op af." 

 

Is de hulp die via EAP wordt geboden beperkt in tijd? 

Eddy Carrette: "Ja, de ondersteuning via EAP is in principe beperkt in de tijd. Het doel is om medewerkers snel op weg te helpen. Maar we zien dat sommigen ervoor kiezen om na de EAP-periode hun traject persoonlijk verder te zetten. Dat moedigen we aan, want het belangrijkste is dat ze de juiste ondersteuning krijgen op het moment dat ze die nodig hebben." 

 

Wat is volgens u de belangrijkste meerwaarde van dit programma voor de medewerkers? 

Eddy Carrette: "We willen als werkgever niet alleen focussen op prestaties, maar ook op het welzijn van onze medewerkers. Dit programma past volledig in onze visie om op een authentieke en eerlijke manier hulp te bieden aan wie dat nodig heeft. Het is ook een preventieve maatregel: als medewerkers tijdig de juiste ondersteuning krijgen, kunnen we uitval en langdurige afwezigheid vaak voorkomen. En dat komt niet alleen de medewerker ten goede, maar ook de organisatie als geheel." 

 

Tot slot, wat zou u willen meegeven aan andere werkgevers die overwegen een soortgelijk programma in te voeren? 

Eddy Carrette: "Ik zou zeggen: doe het. Het is een investering in je medewerkers die zichzelf terugbetaalt. Werkgeluk en welzijn zijn cruciaal, en als werkgever heb je daar een grote impact op. Door een laagdrempelig en efficiënt ondersteuningsprogramma aan te bieden, zorg je ervoor dat je medewerkers zich gesteund voelen, wat niet alleen hun persoonlijke welzijn verbetert, maar ook bijdraagt aan een sterke en veerkrachtige organisatie."

 

 

Bekijk hier onze video over het EAP-programma van IDEWE


 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte