Zoeken

TWEE EEUWEN ZORG EN ONDERWIJS ONDER ÉÉN DAK: SINT-GREGORIUS VIERT FEEST

Image

TWEE EEUWEN ZORG EN ONDERWIJS ONDER ÉÉN DAK: SINT-GREGORIUS VIERT FEEST

Wat begon als een kleinschalig initiatief voor dove kinderen in het Gent van 1825, groeide in 200 jaar uit tot een expertisecentrum in buitengewoon onderwijs en zorg. Het Koninklijk Orthopedagogisch Centrum Sint-Gregorius in Gentbrugge is vandaag een begrip, met meer dan 650 leerlingen en een team van 750 toegewijde medewerkers.

Van twaalf kinderen tot toonaangevend centrum

In een tijdperk waarin kinderen met een beperking vaak uit de boot vielen, legde kanunnik Petrus Jozef Triest de basis voor wat later zou uitgroeien tot KOC Sint-Gregorius. Wat toen begon met 12 dove leerlingen, is vandaag een veelzijdige werking waar jongeren met diverse ondersteuningsnoden terecht kunnen: van auditieve of motorische beperkingen tot gedragsproblemen of een autismespectrumstoornis.

“Onze leerlingen hebben allemaal andere noden en sterktes. Daarom werken we met aparte afdelingen, afgestemd op hun profiel”, zegt directeur Patrick De Saeger. “Maar we denken niet in hokjes. Juist de kruisbestuiving tussen verschillende expertises maakt ons sterk.”

Zorg en onderwijs hand in hand

Het centrum biedt veel meer dan les alleen. Naast twee scholen zijn er ook leefgroepen, een internaat en een crisisopvang. “Kinderen die tijdelijk uit huis geplaatst worden, kunnen hier terecht voor een veilige tussenstop”, licht De Saeger toe. “Dankzij de combinatie van onderwijs en zorg kunnen we snel schakelen en zorgen dat kinderen de juiste ondersteuning krijgen, op het juiste moment.”

Het werk is intensief en vraagt veel van het personeel. “Onze medewerkers worden regelmatig geconfronteerd met moeilijke situaties, soms ook met verbaal of fysiek geweld. Maar wie hier werkt, weet waarvoor hij of zij het doet. De voldoening die je krijgt als een jongere zijn plek vindt in de samenleving, is onbetaalbaar.”

Ruimte voor vernieuwing

De toekomst van Sint-Gregorius ziet er ambitieus uit. De komende vijftien jaar wil de organisatie haar campus grondig vernieuwen. “Onze gebouwen zijn stevig, maar niet meer aangepast aan de noden van vandaag. We willen duurzame, warme ruimtes creëren waar kinderen zich écht thuis voelen. Starten hopen we in 2026, al weten we dat de financiering een uitdaging zal zijn.”

200 jaar Sint-Gregorius: een feest met een blik op de toekomst

Het jubileumjaar wordt niet onopgemerkt voorbijgegaan. In de kapel loopt een boeiende tentoonstelling die de rijke geschiedenis van de instelling belicht. Op de échte verjaardag, 17 maart, werd er volop gevierd met muziek, poppentheater en een roofvogelshow voor de jongsten. En op zaterdag 17 mei zwaaien de deuren open voor het brede publiek. Iedereen die benieuwd is naar het reilen en zeilen binnen de muren van Sint-Gregorius is dan van harte welkom.

Later dit jaar verschijnt ook een jubileumboek dat dieper ingaat op de unieke rol die Sint-Gregorius al twee eeuwen speelt in het leven van zoveel kinderen en gezinnen.

 

 

 

Meer info hier: https://sintgregorius.be/over-ons/

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte