Zoeken

Image
Weerwerk - Hoos

Weerwerk lanceert de eerste circulaire schooltas

Begin dit schooljaar kreeg een dozijn leerlingen van de Wijze Eik in Mariakerke (Gent) ‘s werelds eerste circulaire schooltassen-set in gebruik. De tassen zijn ontwikkeld uit gebruikt reclametextiel en worden niet verkocht maar verhuurd aan ouders van lagere-schoolleerlingen. De tassen werden ontworpen en gemaakt door sociaal maatwerkbedrijf Weerwerk.

 

De tassenset bestaat uit een schooltas met pennenzak, een turnzak en een zwemzak. De tassen zijn lokaal geproduceerd in een sociaal naaiatelier en worden daar aan het einde van elk schooljaar indien nodig gerepareerd. Op deze manier wordt hoogwaardig reclametextiel niet één maar meerdere malen hergebruikt én wordt lokale werkgelegenheid gecreëerd.

 

De set werkt meteen ook als educatief middel. Ze brengt de circulaire economie en de noodzakelijke wijziging in aankoopgedrag op een erg tastbare manier tot vlak bij deze jonge doelgroep. Weerwerk gelooft dat het circulaire gedachtegoed, net als bij het sorteren en recycleren van afval circa 40 jaar geleden, door de jeugd in de gezinnen kan binnengebracht worden.

 

“In een eerste fase wordt een tiental sets verdeeld aan leerlingen. De producten worden een schooljaar lang geobserveerd om eventuele zwakheden te detecteren en de producten verder te ontwikkelen tot een handige, slijtvaste set. Pas dan wordt de productie opgeschaald. We gebruiken deze periode tevens om op zoek te gaan naar partners die het testvolume willen helpen vergroten”, aldus projectleider Johan Bonner van Weerwerk. “Circulariteit gaat voor ons hand in hand met duurzaamheid en een sociaal draagvlak. Daarom ontwerpen, ontwikkelen en produceren we deze schooltassen-set lokaal. Zo creëren we een sterk verhaal waarmee we het circulaire gedachtegoed rechtstreeks bij de doelgroep kunnen promoten."

 

"In Oost-Vlaanderen alleen lopen 148.000 leerlingen tussen 6 en 9 jaar school. Als we met dit initiatief zelfs maar een klein deel van deze markt kunnen overtuigen om voor een circulaire optie te kiezen, genereren we al een flinke impact.”

 

Over Hoos

Hoos is het tassenmerk van sociaal maatwerkbedrijf Weerwerk. Zij maken van reclametextiel en reststromen uit textielfabrieken nieuwe duurzame producten.
Meer info op
www.HOOS.be

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte