Zoeken

Image

De Organisatie Broeders van Liefde vindt haar oorsprong bij de congregatie Broeders van Liefde. In 1807 stichtte de Gentse priester Petrus Jozef Triest de congregatie Broeders van Liefde. De eerste broeders namen de zorg voor ouderlingen en geesteszieken op zich. Ook het onderwijs behoorde van bij het begin tot hun activiteiten. Vandaag is de congregatie een internationale gemeenschap, actief is Afrika, Azië, Amerika en Europa. In België wonen op vandaag een 80-tal broeders, in een 15-tal communauteiten, verspreid over Vlaanderen en Wallonië. Zij vormen de Sint-Vincentiusregio, genoemd naar hun patroonheilige Vincentius a Paulo. Het hoofdhuis of regionalaat bevindt zich in Gent. Ook Roemenië behoort tot de Sint-Vincentiusregio.

Zorg en liefde voor mensen

Wie nadenkt over de naam, komt automatisch bij het woord 'liefde' terecht. In het Frans worden de Broeders van Liefde 'Frères de la Charité' genoemd en in het Engels 'Brothers of Charity'. Het woord 'liefde' in de naam duidt op de christelijke 'naastenliefde' (van het woord 'caritas', wat naastenliefde betekent). De caritas of de 'zorg en liefde voor de ander' is dan ook de centrale opdracht is in het leven van de broeders.

Broeders van Liefde hebben een jarenlange traditie in de zorg voor mensen. Dat zowel binnen gewoon als buitengewoon onderwijs, zorg voor mensen met een psychische problematiek als mensen met een beperking. Naast het werk in de zorg voor mensen, is ook gebed in de communiteit (leefgemeenschap) belangrijk.

Projecten

In een veranderende maatschappij ontstaan voortdurend nieuwe noden. De Broeders van Liefde hebben steeds getracht een antwoord te zoeken op deze nieuwe noden. Enkele kleinere initiatieven zijn hiervan getuige. Ontdek hier alle initiatieven van de congregatie Broeders van Liefde.

Aangesloten leden

Aangesloten leden bij de Broeders van Liefde zijn jou, zijn wij. Ze staan in het volle leven en zoeken naar evenwicht tussen gezin en werk, inspanning en ontspanning, tijd voor zichzelf en tijd voor de ander. Wat alle aangesloten leden gemeenschappelijk hebben, is dat ze op een sterkere manier betrokken willen zijn bij de Broeders van Liefde en willen leven vanuit de spiritualiteit van de Broeders van Liefde. Ze hebben een formele band met de congregatie en door het uitspreken van een tijdelijke, hernieuwbare belofte zijn ze ten volle lid van de congregatie Broeders van Liefde.

Aangesloten leden komen op geregelde tijdstippen samen voor ontmoeting, gebed, vorming en verdieping. Ze nemen deel aan de activiteiten van de congregatie en velen zijn verbonden met een lokale gemeenschap van de Broeders van Liefde.
Wie kan, neemt ook een vorm van engagement op binnen de congregatie. Ze streven hierin naar harmonie. Haalbaarheid staat voorop en het 'aangesloten lid zijn' mag andere engagementen niet afremmen, maar moet deze veeleer inspireren.

Contactpersoon:
Br. Veron Raes, regionale overste, 09 221 45 45, veron.raes.fc@broedersvanliefde.be
 

 

Contact Broeders van Liefde in België

Regio Sint-Vincentius
Stropstraat 119
B-9000 Gent

09 221 45 45
info@broedersvanliefde.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte