Zoeken

Vlaams geld voor groenere speelplaatsen

167 Vlaamse scholen krijgen de komende twee jaar extra geld om hun speelplaatsen te ontharden en groener te maken. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir trekt voor die vergroening van de speelplaatsen in totaal 20 miljoen euro uit. Oost-Vlaanderen is koploper met maar liefst zestig goedgekeurde voorstellen. Wij gingen vandaag kijken in de Vrije Basisschool Sint-Laurens in Wachtebeke. Zij krijgen 200.000 euro om hun groene droom waar te maken.

In de Vrije Basisschool Sint-Laurens in Wachtebeke kleurt de speelplaats vandaag nog erg grijs. Maar daar is het lerarenteam helemaal op uitgekeken. De grote massa grijze betontegels moet er binnenkort gewipt worden. En er is wel wat werk aan de winkel, want de school uit Wachtebeke wil hier maar liefst 2500 vierkante meter speelplaats ontharden. 

 Natasja Waterschoot, directeur VBS Sint-Laurens Wachtebeke: "Daar komen plaatsen op waar kinderen kunnen sporten maar we zetten alles wat we gaan plaatsen zetten we multifunctioneel in. Dus bijvoorbeeld een pannaterreintje daar kunnen ze voetballen maar ze kunnen er ook in plaats nemen om les te volgen. Er zullen natuurlijke elementen voorzien worden zoals boomstammetjes, die gaan we hier recupereren. Er moeten gelukkig maar drie bomen verdwijnen, die gaan we dan verzagen tot boomstammetjes, waar de kinderen dan kunnen op gaan zitten, om te spelen om les te volgen, en ze kunnen dat ook gebruiken om op te stappen". 

Sint-Laurens in Wachtebeke krijgt van Vlaanderen 200.000 euro om de groene droom te realiseren. Veel centen dus, maar ze zien het hier dan ook groots. En, ze hebben hier ook al wat ervaring maar het inrichten van groene speelplaatsen. Zo werd de speelplaats op een andere vestiging van Sint-Laurens in Wachtebeke een paar jaar geleden al volledig onthard. Tot groot jolijt van de kinderen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte