Zoeken

Waarom is een verslaving een probleem?

Iemand die kampt met verslavingsproblemen heeft vaak last van bijkomende psychische, lichamelijke en sociale problemen.

Psychische problemen

Als je kampt met verslavingsproblemen, heb je een alsmaar terugkerende, onweerstaanbare behoefte aan het middel. Vaak ben je hierdoor een groot deel van de dag bezig met gebruik van het middel of gedachten daaraan. Er kleeft een groot stigma en negatief oordeel op verslaving. Mede hierdoor is het voor mensen die kampen met een verslavingsprobleem moeilijk om hier open over te zijn. Vaak houdt men dit (te) lang voor zichzelf, waardoor behandeling veel te laat kan opstarten.  Los daarvan, hebben de meeste mensen met een verslavingsprobleem ook (vaak) ernstige bijkomende andere psychiatrische aandoeningen zoals depressie of angststoornissen, die ook behandeling behoeven. Onbehandeld kan dit tot een verhoogd risico op zelfmoord leiden.

Lichamelijke problemen

Er zijn twee belangrijke lichamelijke verschijnselen bij een chemische verslaving. Het eerste is dat je steeds meer alcohol of drugs moet gebruiken om eenzelfde effect te bereiken. Ten tweede kan je lichaam zo wennen aan het regelmatige gebruik dat het niet meer zonder kan. Als je dan ineens stopt met gebruiken, reageert je lichaam daarop met allerlei ontwenningsverschijnselen. De aard van die klachten hangt af van het soort middel dat je gebruikt. .. Na het stoppen van het gebruik zijn de meeste lichamelijke ontwenningsverschijnselen binnen 14 dagen verdwenen.

Sociale problemen

Omdat je niet meer goed functioneert, kan je problemen krijgen met je omgeving (partner, gezin, familie en vrienden) en op het werk. Mensen die kampen met ernstige verslavingsproblemen  beperken hun bestaan daardoor steeds meer tot die personen en die situaties die direct te maken hebben met het gebruik (gokken, gamen). De omgeving neemt zelf ook vaak afstand van de gebruiker.

Risico’s

Zowel alcoholverslaving als drugsverslaving kunnen ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken, zowel lichamelijk (bv lever schade) als psychisch (bv psychose)
Voor alle verslavende middelen geldt dat ze tijdens de zwangerschap schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Deze schade kan al optreden in de eerste weken van de zwangerschap. Daarom is het advies aan zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger proberen te worden: gebruik géén verslavende middelen.
 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte