Zoeken

Wat is een multifunctioneel centrum of MFC?

Een multifunctioneel centrum (MFC) richt zich tot personen met een handicap tot en met 21 jaar (dit is uitzonderlijk verlengbaar tot en met 25 jaar) die nood hebben aan specifieke ondersteuning. 
Een multifunctioneel centrum biedt verschillende soorten dienstverlening aan - begeleiding, dagopvang, verblijf - om mensen met een handicap een flexibele zorg op maat aan te bieden.

 • Begeleiding
  Algemene psychosociale ondersteuning van een kind of jongere en zijn netwerk. De begeleiding kan mobiel zijn (de hulpverlener verlaat de voorziening en begeleidt IN de context) of ambulant (het kind of de jongere komt naar de voorziening).  
 • Dagopvang
  schoolaanvullende dagopvang: bij deze dagopvang gaan de minderjarigen naar school. Voor, na en tijdens de schooluren worden ze begeleid door het MFC.
  schoolvervangende dagopvang of dagbesteding: bij deze dagopvang wordt er tijdens de schooluren voor de minderjarigen een alternatief programma aangeboden. Het gaat zowel om de minderjarigen die vrijgesteld zijn van leerplicht als voor minderjarigen die tijdelijk niet meer naar school kunnen gaan (bv. tijdelijk geschorste leerlingen).
 • Verblijf
  In een MFC kan overnacht worden met inbegrip van de nodige opvang en ondersteuning gedurende de ochtenden met ontbijt en avonduren. Het aantal nachten dat de minderjarige blijft overnachten, hangt af van de ondersteuningsvraag. 

Wil je een beroep doen op ondersteuning van een multifunctioneel centrum? Daarvoor is een beslissing van de intersectorale toegangspoort (ITP) nodig. Alle informatie daarvoor vind je op de website van het Agentschap Opgroeien. Je kan je bij een MFC naar keuze aanmelden. Een maatschappelijk werker van de dienst kan je helpen bij de aanvraagprocedure.
 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte