Zoeken

Een auditief bad

Geluid kan gebruikt worden om mensen tot rust te brengen, stil te maken, op te peppen maar ook om te prikkelen. Daar weten Marleen en Ann, ergotherapeuten in het ateljee van Sint-Jan de Deo, alles van. “Wekelijks dompelen we onze bewoners met een meervoudige handicap onder in auditieve prikkels via een klankdouche. Tijdens die momenten voel je gewoon de verbinding.”

Marleen: “Muziek is een goed middel om mensen te bereiken, maar je moet het afstemmen op de doelgroep. Zo werken we hier soms met djembés,
waar we bewoners bepaalde ritmes aanleren om tot samenspel te komen. Ook zingen we liedjes met gitaar of piano. Maar wanneer we bezig zijn met onze bewoners met een meervoudige handicap, doen we het anders. Het zijn namelijk bewoners waar je niet zomaar een praatje mee kan doen, ze reageren het meest op zintuigelijke prikkels. Daarom zetten wij bij hen veel in op het verruimen van hun zintuigen.”

Wie zijn Marleen en Ann?

  • Marleen De Smet (59) en Ann Vandeputte (40) zijn beiden al vele jaren aan de slag als ergotherapeuten in het ateljee van Sint-Jan De Deo.
  • Marleen is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze woont in Wevelgem en houdt van lezen, wandelen, breien en bierproeven.
  • Ann woont in Ieper en heeft een passie voor muziek en wandelen. Ze speelt in de doedelzakband YSPD en speelt gitaar en djembé.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte