Zoeken

Samenwerking op school versterken met TGI

Als problemen zich voordoen, gaat het bijna altijd over relaties tussen mensen. Respectvol met elkaar omgaan lijkt een evidentie maar in de praktijk blijkt het dé grote uitdaging te zijn. De TGI- methodiek kan daarbij helpen.

TGI staat voor themagecentreerde interactie. De basis van TGI is een gelijkbenige driehoek met daarrond een cirkel. Het begint bij het vier factorenmodel. De linker hoek staat voor “ik”, de rechterhoek voor “wij” en de bovenhoek voor “het”. De cirkel symboliseert de “globe”, de wereld, de context. Mijn “ik” zoekt met anderen hun “ik” verbinding en dat wordt “wij”. Pas als “alles” goed zit, kan je beginnen aan “het”. De “globe” kan zorgen voor storing van buitenaf. Scholen zondigen 95% van de tijd tegen TGI omdat ze niet nagaan of het voor alle vier de factoren goed  zit.  Het is namelijk belangrijk dat die vier factoren dynamisch in balans zijn om de TGI-methodiek goed te laten werken.

 

Raf Missorten
  • Raf Missorten is hoofdbegeleider van de pedagogische begeleiding van de sector gewoon onderwijs bij organisatie Broeders van Liefde.
  • Hij werkte twaalf jaar lang aan zijn boek Leraren onder hoogspanning en hoopt zo TGI op de kaart te zetten in Vlaanderen.
  • Het boek kan je bestellen bij isabelle.dhaeyer@broedersvanliefde.be. Wil je meer weten over TGI contacteer dan raf.missorten@broedersvanliefde.be.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte