Zoeken

6 vragen over leiderschap en duurzaamheid bij Broeders van Liefde

Image

6 vragen over leiderschap en duurzaamheid bij Broeders van Liefde

Broeders van Liefde zet actief in op duurzaamheid en blijft zoeken naar manieren om haar positieve impact te vergroten. In dit interview spreken we met Peter Wollaert, directeur van CIFAL Flanders, en Katrijn De Meyer, projectcoördinator van het duurzaamheidstraject bij Broeders van Liefde, over hun visie op duurzaamheid, leiderschap en hoe systeemdenken de sleutel kan zijn voor een meer duurzame toekomst. "Duurzaamheid begint bij jezelf, maar het moet altijd deel uitmaken van een groter geheel." 

 

 

  1. Wat is de rol van CIFAL Flanders binnen het grotere kader van duurzame ontwikkeling en de Sustainable Development Goals (SDG’s)?

Peter Wollaert:  “CIFAL Flanders is een centrum voor educatie rond duurzame ontwikkeling. Wij helpen bedrijven, organisaties en overheden bij het begrijpen en implementeren van de SDG’s. Die doelen zijn geen afzonderlijke puzzelstukjes, maar eerder een geïntegreerd kader dat mondiale problemen zoals klimaatverandering, armoede en ongelijkheid in samenhang aanpakt. Bij CIFAL Flanders zien we systeemdenken als een cruciaal hulpmiddel om die complexiteit te begrijpen. De SDG’s zijn sterk verweven, en de impact van een beslissing op één gebied kan verregaande gevolgen hebben op andere terreinen.”

 

  1. Wat betekent systeemdenken concreet voor onze organisatie Broeders van Liefde?

Katrijn De Meyer:  “Systeemdenken houdt in dat we altijd het bredere plaatje voor ogen houden en verbanden tussen verschillende elementen in de maatschappij zien. Voor ons als Broeders van Liefde betekent dat bijvoorbeeld dat onze zorginitiatieven niet alleen gericht zijn op de directe noden van individuen, maar ook op bredere, maatschappelijke thema's zoals sociale inclusie, milieubeheer en welzijn. Het gaat erom de gevolgen van onze acties te begrijpen, niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn en dit voor meerdere betrokken partijen.”

 

  1. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen die jullie zien in het implementeren van een duurzaamheidsstrategie?

Peter Wollaert:  “Eén van de grootste uitdagingen is dat duurzaamheid vaak als een geïsoleerd doel wordt gezien, iets wat je even kunt afvinken. Maar het is een constant proces dat vraagt om leiderschap, visie en samenwerking. Daarnaast is er nog een gebrek aan bewustzijn over de samenhang tussen verschillende duurzaamheidsdoelen. Daarom is het essentieel om duurzaam leiderschap te tonen, waar systeemdenken een kernrol in speelt. Leiderschap gaat niet alleen over aansturen, maar over de weg wijzen in een complexe wereld.”

 

  1. Hoe kunnen wij als Broeders van Liefde lokale acties koppelen aan mondiale doelen?

Katrijn De Meyer:  “Het belangrijkste is om te beseffen dat elke lokale actie, hoe klein ook, onderdeel kan zijn van een groter geheel. Denk bijvoorbeeld aan duurzame energieoplossingen in onze instellingen. Door over te schakelen naar hernieuwbare energiebronnen, dragen we niet alleen lokaal bij aan lagere CO₂-uitstoot, maar helpen we ook om wereldwijd de klimaatdoelen te halen. Bovendien is het belangrijk om die successen te communiceren naar de buitenwereld, zodat ze als inspiratie kunnen dienen voor andere organisaties en bedrijven.”

 

  1. Welke rol speelt educatie in jullie aanpak om duurzame verandering te stimuleren?

Peter Wollaert:  “Educatie is één van de fundamenten van duurzame ontwikkeling. We moeten toekomstige generaties, maar ook huidige leiders en medewerkers, voorbereiden op de complexe problemen waarmee ze worden geconfronteerd. Dat doen we door ze te leren denken in systemen en verbanden te zien tussen lokale en mondiale uitdagingen. Educatie binnen jullie organisatie kan bijvoorbeeld gericht zijn op het ontwikkelen van nieuwe inzichten over de impact van jullie zorgverlening op het bredere maatschappelijke vlak.”

 

  1. Wat zijn volgens jullie de volgende stappen die we als Broeders van Liefde moeten nemen om duurzaamheid nog verder te integreren?

Katrijn De Meyer:  “De eerste stap is vaak bewustwording en het in kaart brengen van onze huidige duurzaamheidspraktijken. Het gaat erom te meten waar we staan en welke concrete stappen we kunnen nemen om onze impact te verbeteren. De SDG’s bieden daarvoor een goed meetinstrument. Wij, als Broeders van Liefde, hebben bovendien de mogelijkheid om ons uitgebreide netwerk in te schakelen en samenwerkingsverbanden aan te gaan. Dat kan helpen om bepaalde doelen sneller te bereiken en duurzame innovatie te stimuleren.”

Peter Wollaert:  “Wat ik daaraan wil toevoegen, is dat leiderschap hierin essentieel blijft. Leiders moeten niet bang zijn om innovatieve stappen te zetten en verandering te omarmen. Dat vraagt om visie, durf en het vermogen om anderen mee te nemen in die verandering. Duurzaamheid is geen eindbestemming, maar een reis die we samen moeten maken.”

 

Dit gesprek met Peter Wollaert en Katrijn De Meyer laat zien hoe belangrijk het is om systeemdenken te integreren in duurzaamheidsstrategieën. Het leiderschap dat nodig is om duurzaamheid op lange termijn te verwezenlijken, moet altijd rekening houden met de samenhang tussen lokale en mondiale acties. Door middel van educatie, samenwerking en visie kunnen Broeders van Liefde een blijvende impact hebben op de wereld van morgen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte