Zoeken

Jarig Sint-Michiel draait de klok 100 jaar terug

Image

Jarig Sint-Michiel draait de klok 100 jaar terug

Leopoldsburg - In Sint-Michiel kwamen leerlingen en leerkrachten maandag 25 september naar school zoals honderd jaar geleden met vlechtjes, petten, witte sokjes, bolhoeden ... Op 1 oktober vierde de school immers haar eeuwfeest, daarom waren er de hele week lang allerlei activiteiten.

Honderd jaar geleden zwaaiden vijf broeders de poorten open van de nagelnieuwe school Sint-Michiel. Toen waren ze met 183 leerlingen, nu zijn het er ongeveer 1.500. Hun komst kan hisorisch gelinkt worden aan de uitbouw van het militair kamp. Sinds 1921 moesten immers ook geestelijken hun legerdienst vervullen en zij kregen in ’t Kamp een functie in het CIBI als brancardier of infirmier. De bestuurder van deze dienst was een Gentse onderpastoor die goede contacten had met de Gentse Broeders van Liefde, die de school uiteindelijk openden.

Hoogzwanger

In de jaren ’80 vond een eerste fusie plaats in het secundair onderwijs waarbij het lerarenkorps van de broeders en de zusters samengevoegd werd. In 2003 volgde een tweede ingrijpende fusie waardoor de Visitatieschool volledig opging in de nieuwe structuur van Sint-Michiel. Toen de broeders plots ook vrouwelijke leerkrachten in de leraarskamer zagen opduiken, was dat voor sommigen toch wat onwennig. Zo ging een hoogzwangere juf ooit aan broeder-directeur melden dat ze bijna ging bevallen, waarop de brave broeder koeltjes antwoordde: “Niet erg, tot over 14 dagen.” In 1999 deden de laatste broeders het licht in het klooster uit. Wat de toekomst betreft, kreeg het schoolbestuur ondertussen groen licht voor het DBFM-project Scholen voor Vlaanderen waardoor een groot nieuwbouwproject voor leerlingen van 2,5 tot 18 in voorbereiding is.

Tien geboden

Deze week viert de school het eeuwfeest en dat begon maandagmorgen al door in gepaste outfit naar school te komen. Zwart en wit domineerden, jongens met de typische petten, meisjes met witte sokjes en sierlijke vlechtjes met voor hen de strenge meester met bolhoed of de uitgestreken blik van de zusters of de juffrouwen in retrokleding. Op de speelplaats begroetten ze mekaar met een buiging of de pet ging even af. In de klas geen computertoestanden, wel de tien geboden die er luidop werden ingedrild en in de aanpalende klas zag Jantje pruimen hangen. Wie zich misdroeg, werd luidkeels met de familienaam aangesproken of kreeg ezelsoren op.

Festival

Alle leerkrachten hebben samen een feestprogramma opgesteld op maat van de verschillende leeftijdsgroepen, gaande van volks- en pleinspelen, theater en dans tot een minifestival op het voetbalplein op vrijdag. De feestweek sluit af met een academische zitting, waar tegelijkertijd de vernieuwde visie en het nieuwe logo onthuld worden.

 

Bron: Belang van Limburg, 26/09/2023 - Journalist: Staf Boons - Foto: Mine Dalemans

 

 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte