Zoeken

Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen

Image
Fiets uit je vel - de warmste week - WZC passionisten

Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen

Op maandag 20 december gaat de Warmste Week van start. Het thema van De Warmste Week 2021 is ‘Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’. 1 op de 5 Vlamingen geeft aan niet zichzelf te kunnen zijn. Ze kunnen dat niet door hoe ze eruit zien, wie ze graag zien, omdat ze minder kansen krijgen in het leven of omdat het mentaal of fysiek (even) wat minder gaat.

 

De Warmste Week zamelt dit jaar opnieuw geld in. Deze keer om 200 concrete projecten te realiseren rond ‘Kunnen zijn wie je bent’. Drie van de geselecteerde projecten zijn initiatieven van voorzieningen van Broeders van Liefde. 

 

1. Fiets uit je vel | WZC Passionisten

Afgelopen zomer startte woonzorgcentrum Passionisten een proefproject: met een gehuurde duofiets konden bewoners met een begeleider een ritje maken in de omgeving van het woonzorgcentrum. Het resultaat was verbluffend. Er werden tal van positieve ervaringen gedeeld en er ontstond een aangename sfeer: de bewoners konden ontmoeten, beleven, horen, zien, ontdekken, genieten! Ze werden ook gezien: er werd naar hen gezwaaid, gelachen, auto's stopten, bewoners kregen complimenten. Er was het blije weerzien met de stad, oude kennissen, toevallige passanten. Ze fietsten uit hun vel!

 

Via dit project hoopt het WZC een eigen duofiets aan te kopen waarmee bewoners zoveel mogelijk momenten buiten het woonzorgcentrum kunnen beleven.

 

2. Het ventileerkot | Koninklijk Instituut Woluwe

Alles op slot? Zo krijg je ons zot! Dus … wij willen ons eigen ventileerkot!

 

Koninklijk Instituut Woluwe (KIW) wil voor haar jongeren met autisme, gedrags-en emotionele stoornissen en visuele beperking, een eigen plek creëren waar ze gewoon kunnen zijn wie ze echt zijn. Een plek voor, van en door de jongeren. Een ruimte die van bij de start door jongeren wordt opgebouwd en ingericht. Een toegankelijke plek om tot rust te komen of ons zich te onttrekken van de dagdagelijkse drukte op school en in de leefgroep.

 

De jongeren kunnen in het ‘ventileerkot’ ontdekken welk licht, geluid, gevoel, … hen tot rust brengt. Het wordt een veilig plekje, waar ze lekker zichzelf kunnen zijn, in hun ‘schulp’ kunnen kruipen om innerlijke rust te vinden. Sommige jongeren zullen op die manier ook makkelijker kunnen stilstaan bij hoe ze zich op dat moment voelen. Hierover reflecteren en terug verder te kunnen gaan.

3. Zin in (gewoon) zijn! | OC Sint-Ferdinand

Mensen met een verstandelijke beperking zijn anders maar zeker niet minder dan anderen. In OC Sint-Ferdinand komen een 20-tal gasten van de volwassenenwerking geregeld samen om te denken en praten over de diepere vragen die hen bezig houden. In een veilige omgeving kunnen ze een beetje hun ziel bloot. De begeleiding zoekt naar hulpmiddelen en methodieken die mee een stem en taal kunnen geven aan zij die zich moeilijk kunnen uitdrukken. Ze proberen antwoorden te geven op ongestelde vragen en met woorden en beelden levenslessen te vertellen. Dit is meer dan ooit nodig na de angst, de onzekerheid en de eenzaamheid die de coronatijd voor deze mensen met zich meebracht.

 

OC Sint-Ferdinand wil met de steun van de Warmste week dit project verder uitdiepen tijdens een driedaagse op een rustgevende locatie.

 

Maendeleo Jeugdcentrum | Fracarita Belgium

Ook het Maendeleo Jeugdcentrum, een project van Fracarita Belgium (NGO voor ontwikkelingssamenwerking van de Belgische Broeders van Liefde) werd geselecteerd als één van de 200 projecten van de Warmste week 2021. Wat houdt het project in?

 

Heel wat meisjes in Tanzania dromen ervan om thuis later een eigen naaiatelier of eethuisje op te starten. Maar voor meisjes die op heel jonge leeftijd uitgehuwelijkt worden blijft dit een ongrijpbare droom. Ze raken zwanger en moeten definitief de schoolbanken ruilen voor een leven als huismoeder. Vaak loopt het huwelijk stuk en blijven het meisje en haar jonge kroost alleen achter.

Via het Wasichana vormings- en coachingsprogramma van het Maendeleo Jeugdcentrum krijgen deze meisjes toch de kans om hun dromen waar te maken en te worden wie ze altijd al hadden willen zijn: een jonge onderneemster vol ambitie.

Voor deze meisjes loopt er reeds enkele maanden een technische opleiding tot naaister/kok waar een 40-tal meisjes aan deelnemen. Het tweede onderdeel, nl. de opstart van een eigen zaakje en de begeleiding daarvan in de aanvangsfase, gaat in februari 2022 van start.

 

 

Draag jij een van deze projecten of een ander initiatief van de Warmste Week een warm hart toe? Je kan de projecten steunen:

-> Organiseer ook een coronaproof actie

-> Bestel een vlam of mondmasker

-> Doe een vrije gift voor de Warmste Week 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte