Zoeken

Image

OC Cirkant creëert ruimte voor mensen met specifieke behoeftes

Op zaterdag 18 september opende OC Cirkant op feestelijke wijze ‘Huis 4’. Huis 4 is een project waarvoor OC Cirkant samenwerkte met sociale vestigingsmaatschappij Vivendo en de gemeente. Samen creëerden ze ruimte voor mensen met specifieke behoeftes. Het project is het toonbeeld van intersectoraal samenwerken. Voor de opening konden ze dan ook rekenen op de aanwezigheid van de Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding Wouter Beke.

 

In mei 2019 werd de eerste spadesteek gegeven van het project, waar men toen al reikhalzend naar uitkeek. Op de site van de voorziening voor volwassenen met een beperking in Aartrijke, werd met ‘Huis 4’ ruimte gecreëerd voor een 30-tal bewoners van Cirkant. Daarbovenop realiseerde Vivendo 10 zorgflats voor mensen met specifieke noden.

 

“Net om die reden is het zo’n innovatief project.” vertelt Ria Vanhoorne, directeur van OC Cirkant. “Door de samenwerking met Vivendo is er een unieke synergie ontstaan. Zo kunnen de mensen in de zorgflats ook beroep doen op onze diensten als ze dat wensen. Denk maar aan de was, maaltijden, verpleegkundige hulp … ‘Huis 4’ is een prachtig voorbeeld van hoe je door samen te werken meer gedaan kunt krijgen.”

 

“We kijken uit naar de toekomst, maar zijn vooreerst heel tevreden dat dit project is afgewerkt.” aldus Ria Vanhoorne. “Volgende week verhuizen de eerste bewoners naar hun nieuwe accommodatie en ik kan je vertellen dat ze er enorm naar uit kijken. ‘Huis 4’ richt zich op bewoners met een GES-problematiek en zware medische noden. We zijn blij dat we die bewoners en de begeleiders, met dit nieuwe huis, alle tools kunnen geven om zorg te kleuren.”

 

Ook minister Beke was zowel in zijn speech als op sociale media achteraf erg positief over het project: Zo vertelde hij in zijn speech dat dit project een mooi voorbeeld is van bruggen bouwen tussen de verschillende sectoren. Dat ministers kunnen kader uitwerken en wetten opmaken, maar dat het de mensen op het terrein zijn die het moeten doen. "Waar het werkelijk om draait binnen Huis 4 zijn de mensen met een kwetsbaarheid of beperking. Van dit huis een thuis maken voor hen en een omgeving scheppen waar hulpverleners met plezier komen werken. Jullie integreren de voorziening in Zedelgem en bouwen mee aan zorgzamebuurten waar gezondheid, welzijn, samenleven en nabijheid hand in hand gaan. Een visie die ik alleen maar kan aanmoedigen!"

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte