Zoeken

Onze reactie op het regeerakkoord - Verbinden, meer dan ooit

Image

Onze reactie op het regeerakkoord - Verbinden, meer dan ooit

De Vivaldi-partijen zijn klaar met het regeerakkoord. De zeer diverse en genderevenwichtige regering-De Croo brengt vooral een boodschap van respect en verbondenheid.  Die aandacht voor diversiteit en verbinding staan centraal in de missie van onze organisatie Broeders van Liefde en we kijken ernaar uit om in het sociaal overleg vanuit die basiswaarden samen te werken met de regering. 

Vivaldi heeft ambitie

Door de coronacrisis staat de gezondheidszorg meer dan ooit centraal in het regeerakkoord. De nieuwe regering stelt een ambitieus plan voorop en belooft een belangrijke financiële injectie van 1,2 miljard euro in de sector en een verhoging van de wettelijke groeinorm met 2,5%. Dat moet zorgen voor meer handen aan het bed, betere loon- en arbeidsvoorwaarden, ruimte voor opleiding, vorming en innovatie en lagere facturen voor de patiënt. De budgetten voor het zorgpersoneel zullen stevig worden opgetrokken en de efficiëntie-oefening van minister Maggie De Block zal worden doorgezet om “bijkomende ruimte te creëren voor nieuw beleid”. Ook voor de geestelijke gezondheidszorg zal de nieuwe regering een extra budget van 200 miljoen euro vrijmaken. Tot slot is het heel positief dat de wet inzake de gedwongen opnames hervormd zal worden. 

De integere klasbak

Het nieuws dat Frank Vandenbroucke de nieuwe minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken wordt, kwam ook bij ons als een verrassing. De zogenaamde “dossiervreter” heeft inzake gezondheidszorg al heel wat jaren ervaring op de teller. Indien hij zich weet te omringen met de juiste medewerkers, is hij de geknipte persoon om het ambitieus plan dat het regeerakkoord vooropstelt binnen zijn ambtstermijn te realiseren. 

Regionalisering

Het regeerakkoord van de Vivaldi-partijen bevat ook een belangrijk stuk rond staatshervorming. Twee ministers zullen werken aan een nieuwe staatsstructuur, uiterlijk vanaf 2024, “met een meer homogene en efficiënte bevoegdheidsverdeling.” Ook wat betreft de gezondheidszorg moet gestreefd worden naar homogene bevoegdheidspakketten. Als er immers iets is dat de Covid-19 pandemie ons geleerd heeft, dan is het dat de huidige kafkaiaanse versnippering van de gezondheidssector over negen verschillende ministers niet werkt. De regionalisering van de gezondheidszorg, die met de vorige staatshervormingen al is ingezet, moet verder doorgezet worden voor meer efficiëntie en effectiviteit. Uitgeknepen zonnecrème krijg je immers nooit meer volledig terug in de tube. Een verder regionalisering kan zorgen voor meer efficiëntie en effectiviteit, meer subsidiariteit, maar ook voor het dichter bij elkaar brengen van welzijn en gezondheid. Bepaalde bevoegdheden, zoals het crisismanagement tijdens een pandemie, blijven dan weer beter federaal. Tot slot kunnen aantal bevoegdheden veel efficiënter en effectiever op Europees vlak uitgeoefend worden, denk maar aan het geneesmiddelenbeleid.

Afscheid van ministers De Block en Geens

Een nieuwe regering betekent ook het afscheid van de vorige. Hoewel we uitkijken naar de samenwerking met het kabinet van kersvers minister Vandenbroucke, staan we graag ook even stil bij de verwezenlijkingen van minister De Block en minister Geens. We willen hen in het bijzonder danken voor de daadkracht die zij toonden om gepaste forensische zorg te organiseren voor mensen met een interneringsstatuut. Door die keuzes krijgen mensen met een psychische kwetsbaarheid in onze forensische unit voor vrouwen in Zelzate en in onze longstay afdeling in Bierbeek vandaag gepaste zorg. 

 

Als organisatie willen we de komende legislatuur meer dan ooit samenwerken met de overheid om al deze uitdagingen aan te gaan. Geïnspireerd en verbonden. Laten we daarbij de vele patiënten en bewoners elke dag voor ogen houden. 

 

Raf De Rycke, voorzitter organisatie Broeders van Liefde.
 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte