Zoeken

Image
opening High Care Unit in psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden

Psychiatrisch ziekenhuis Asster opent eerste High Intensive Care Unit

Psychiatrisch ziekenhuis Asster opende deze week een nieuwe afdeling waar volwassenen met een ernstige psychiatrische crisis intensief en één op één begeleid worden. De gesloten, acute opname-afdeling mét begeleiding is een primeur voor Limburg en hoort bij de pilootprojecten in Vlaanderen.

De unit kreeg de naam Vega en wil een veilige omgeving zijn voor volwassenen tussen de 18 en 65 jaar die een ernstige psychiatrische crisis doormaken met suïcidale en destructieve gedachten, impulsief en/of agressief gedrag en die al dan niet gedwongen werden opgenomen. Vega is een gesloten afdeling en biedt plaats aan maximum 24 patiënten die intensief begeleid worden gedurende een aantal weken.

“Veel te veel mensen zitten niet goed in hun vel. Daarop moeten we preventief meer inspelen. Maar ook voor de mensen die kampen met zware psychische problemen moeten we de juiste antwoorden geven. Ik wil Asster feliciteren met de manier waarop ze dit aanpakken, met de eerste High Intensive Care-unit in Limburg. Innovatie in de zorg is essentieel om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te kunnen.”, zegt Vlaamse Minister van Welzijn Wouter Beke.

Afdelingshoofd Stan Vranken: “We willen maximaal inzetten op nabijheid en vrijheidsbeperkende maatregelen zo veel mogelijk weren. Een afzondering in een isolatiekamer is voor veel mensen erg traumatiserend. De patiënt mag in de HIC daarentegen tot rust komen in een aangename kamer met een bed en een salon waar 24 op 24 uur een op een begeleiding mogelijk is. Momenteel zijn er 4 zulke kamers in een aparte Intensive Care Unit. We bieden perspectief en stemmen de behandeling af op de behoeftes van de patiënt. De deur wordt niet gesloten en familie is welkom. De patiënt verblijft er van enkele uren tot maximaal 2 dagen. Als de toestand verbetert, kan de patiënt erna naar een andere gespecialiseerde afdeling. Ernaast is er een Comfort Room om tot rust te komen."

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte