Zoeken

Sint-Ferdinand uit Lummen begeleidt ex-gedetineerden met verstandelijke beperking

Image

Sint-Ferdinand uit Lummen begeleidt ex-gedetineerden met verstandelijke beperking

Gedetineerden met een verstandelijke beperking zullen binnenkort begeleid worden door het Orthopedagogisch Centrum Sint-Ferdinand uit Lummen, als ze de gevangenis mogen verlaten. Het centrum heeft expertise in huis om die specifieke doelgroep te begeleiden buiten de gevangenismuren. 

Vanaf 17 maart worden gedetineerden met een (vermoedelijk) verstandelijke beperking die de gevangenis van Hasselt mogen verlaten, opgewacht door iemand van Sint-Ferdinand. Dat schrijft Het Belang van Limburg en is aan onze redactie bevestigd. "De bedoeling is om de overgang van de gevangenis naar deelname aan de maatschappij gemakkelijker te maken", zegt Romy Vandevoort. "Wij proberen aanklampend te zijn, dus wij gaan met de mensen mee op stap en proberen ervoor te zorgen dat ze de nodige ondersteuning krijgen." 

Die ondersteuning kan heel uitgebreid zijn. "We nemen de ex-gedetineerden letterlijk bij de hand om naar bepaalde instanties te gaan", gaat Vandevoort verder. "Dat kan gaan over het zoeken naar een woonst, naar werk of een dagbesteding. Niet iedereen kan lezen en schrijven en niet iedereen heeft de draagkracht om naar die instanties te gaan. En daar proberen wij bij te helpen. Daarnaast is ook het contact met familie en vrienden belangrijk."

Specifieke ondersteuning

Sint-Ferdinand heeft expertise in huis om met deze specifieke doelgroep om te gaan. "Er is wel hulp zoals bijvoorbeeld het CAW, maar de weg daarnaar vindt de doelgroep niet altijd, dus wij bieden handicapspecifieke ondersteuning aan." 

Daarnaast heeft Sint-Ferdinand al een project in de gevangenis van Hasselt. Zo zorgen ze met hun volwassenenwerking 'De Schakel' één keer per week voor een zinvolle dagbesteding voor gedetineerden met een mentale beperking in de gevangenis. 

Op vrijdag 17 maart zal de eerste ex-gedetineerde opgevangen worden door Sint-Ferdinand, maar er is ruimte voor de begeleiding van 10 personen. 

 


Bron: VRT NWS, Christine Peeters

Sint-Ferdinand uit Lummen begeleidt ex-gedetineerden met verstandelijke beperking | VRT NWS: nieuws

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte