Zoeken

Vzw Organisatie Broeders van Liefde neemt rusthuis Hof ter Boonwijk over

Image

Vzw Organisatie Broeders van Liefde neemt rusthuis Hof ter Boonwijk over

De stad Dendermonde en de vzw Organisatie Broeders van Liefde sloten een principeakkoord omtrent woonzorgcentrum Hof ter Boonwijk in de Gasthuisstraat in Sint-Gillis. De vzw neemt het over en zal in eerste instantie 37 bedden beschikbaar houden voor nieuwe bewoners of voor zij die willen blijven.

Hof ter Boonwijk heeft vandaag een capaciteit van 97 bedden. Zestig ervan zijn erkend en worden gesubsidieerd door de overheid. Ze verhuizen binnenkort naar Baasrode, waar de stad met De Cocon een nieuw woonzorgcentrum bouwt. “De eerste fase is klaar, en de tweede aan de gang”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “We schreven in ons zorgstrategisch plan dat we van drie naar twee woonzorgcentra wilden gaan. Dat lukt op die manier, toch wilden we Hof ter Boonwijk niet zomaar verkopen. We zijn op zoek gegaan naar een partner.”

Het huidige gebouw werd in 1981 opgetrokken, op de plek waar ervoor een ziekenhuis stond. De stad wilde dat het een zorginstelling zou blijven. “En daarom stelden we een verkoopscenario op, met die belangrijke voorwaarde er in”, maakt schepen van Sociale Zaken Tomas Roggeman (N-VA) duidelijk. “We hebben met de Broeders van Liefde een sterke partner gevonden die de zorg kan verderzetten. Het traject dat we drie jaar geleden opstartten raakte door corona wat op een zijspoor, maar de draad is weer opgepikt, met een akkoord als gevolg.”

Mariatroon

De vzw Organisatie Broeders van Liefde heeft met Mariatroon in Dendermonde al een ander woonzorgcentrum. “Dat is op amper een kilometer afstand van Hof ter Boonwijk”, zegt Johan Vermoesen, de directeur van Mariatroon.

“De campus Mariatroon is echter volgebouwd en toch willen we onze ouderenzorg verder ontwikkelen. Daarom vonden we het verhaal Hof ter Boonwijk interessant. We houden 37 kamers die we grondig zullen renoveren en in een volgende fase kijken we naar de mogelijkheid om ook veertig zorgflats te voorzien. Maar het belangrijkste van alles is dat we de buurt willen blijven betrekken door ook andere vormen van zorg op te zetten. In eigen ontwikkeling, of met partners.”

Een vaste timing voor de start van de verbouwingswerken is er nog niet. Een studiebureau gaat eerst na wat er allemaal dient te gebeuren. Het personeel en de bewoners krijgen later de keuze: blijven in Sint-Gillis, of verhuizen naar De Cocon in Baasrode.

 

Gepubliceerd in Het Nieuwblad op donderdag 05/01/2023

Auteur: Stef Van Overstraeten   Beeld: svov

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte