Zoeken

De Radar zet zich in voor zieke kinderen die niet naar school kunnen

Voor jongeren hoort het bij de dagelijkse routine: naar school gaan, huiswerk maken, examens afleggen,… Maar wat als ze ziek worden? Ze vragen daar niet om, maar het gebeurt wel. En als dat gebeurt, zeker als ze opgenomen moeten worden, verandert hun leefwereld. Ze verliezen school uit het oog en hebben de energie of de mogelijkheden niet om de achterstand in te halen. Ze verliezen een jaar, moeten noodgedwongen van richting veranderen of behalen het juiste diploma niet. De Radar, de nieuwe ziekenhuisschool van Asster, wil daar een antwoord op bieden.
De Radar is een aparte entiteit binnen het psychiatrisch ziekenhuis waar jongeren echt schoollopen, zodat het schoolgevoel tijdens de opname behouden blijft. Omdat alle 31 opgenomen jongeren uit verschillende richtingen en niveaus komen, richt De Radar haar aanbod op de individuele noden van elke leerling. Er wordt nauw samengewerkt met zowel het behandelingsteam als de thuisschool van elke leerling.
Als ziekenhuis kunnen we zo een meerwaarde betekenen omdat we naast de behandeling ook inzetten op één van de belangrijkste ontwikkelingstaken: onderwijs. We gaan er dan ook van uit dat jongeren na hun opname een goede overgang kunnen maken naar de thuisschool, waardoor zij hun plek in de maatschappij weer vlot kunnen opnemen.

Kris Lemmens
  • Kris Lemmens is zorgmanager van Spika, de kinder- en jongerenafdeling in het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden.
  • Ze zet zich in voor De Radar. De Radar is niet de eerste ziekenhuisschool in Vlaanderen, wel de eerste in Limburg en de eerste met twee vestigingen over de provinciegrenzen heen. De Radar heeft immers ook een vestiging in de psychiatrische kliniek Alexianen in Tienen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte