Zoeken

ESCAPE ROOM VOOR MENSGERICHTE ZORG

’Bij Asster streven we samen naar mensgerichte zorg.’ Dat lees je in onze vernieuwde missie en visie. Om die woorden om te zetten in de praktijk en het concept ‘mensgerichtheid’ voldoende kenbaar en tastbaar te maken in de hele organisatie, bouwden wij het afgelopen jaar druk aan een escape room voor onze medewerkers. Daar leren ze over het belang van actief luisteren in het werken met patiënten en over verbinding leggen, in de diepte en wars van vooroordelen.

Onze escape room vertelt het verhaal van patiënt Nicky, via een soort van elektronisch patiëntendossier op de iPad. Maar we bespreken hier geen casus van een patiënt zoals we dat normaal rond een tafel doen. Deelnemers stappen hier echt letterlijk fysiek in het verhaal van Nicky. Net zoals in andere escape rooms is het spelelement hier belangrijk: aan de hand van puzzels, kluisjes en slotjes speel je de volgende stappen in de verhaallijn vrij. Maar onze escape room is natuurlijk meer dan een spel, het allerbelangrijkste voor ons is de reflectie achteraf. We willen echt dat onze collega’s na het doorlopen van de escape room dingen meenemen naar hun afdeling en in hun dagelijks werk. Dat hun empathie aangewakkerd wordt, hun inlevingsvermogen gestimuleerd, dat onze kernwaarden omgezet worden in de praktijk. Om daarvoor te zorgen, besloten we om telkens met een voor- en een nabespreking te werken, die begeleid worden door eigen medewerkers die een train-the-trainer programma gevolgd hebben. Daardoor duurt het doorlopen van onze escape room zo’n 3 uur.
De komende tijd willen we al onze medewerkers, zowel zorg als zorgondersteunend, laten kennismaken met onze escape room, in kleine, heterogeen samengestelde groepjes. We merken alleszins dat het ludieke concept heel wat nieuwsgierigheid wekt. Dat is ook exact wat we beoogden: een soort van eerste trigger om mensen aan het denken te zetten. Dit initiatief kadert immers binnen een bredere waaier van leermethodieken die nog ontwikkeld zullen worden rond het thema mensgerichte zorg. Eén alleenstaande beleving is niet voldoende om je fundamentele kernwaarden te vertalen naar de praktijk. Je moet echt een proces op gang brengen. Daarin worden we gelukkig, net zoals in de ontwikkeling van onze escape room, ondersteund door Planetree, een certificeringsbureau en non-profit organisatie die een normenkader biedt voor mensgerichte zorg. Asster heeft zich, als eerste psychiatrisch ziekenhuis en psychiatrisch verzorgingstehuis in België, in 2017 bij hen aangesloten. Ondertussen zijn we gestart met een certificeringscyclus om ons eerste Planetreelabel te behalen. In 2025 willen wij minstens een bronzen label halen. Een erkenning voor al onze inspanningen! —

Yentl Jeuris, Kevin Fontaine, Riet Fonteyne, Frank Anteunis, Walter Geuens, Koen Vertongen
  • YENTL JEURIS, afdelingshoofd De Zeilen 2
  • KEVIN FONTAINE, projectmedewerker technische dienst
  • RIET FONTEYNE, manager kwaliteit en patiëntveiligheid
  • FRANK ANTEUNIS, medewerker technische dienst
  • WALTER GEUENS, ervaringsdeskundige
  • KOEN VERTONGEN, medewerker technische dienst

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte