Zoeken

Geestelijke gezondheidszorg voor vluchtelingen

Stel je even in de plaats van een groep vluchtelingen. Geen onderdak. Geen job. Geen netwerk. Een stresserende en slopende asielprocedure en een huizenhoge taalbarrière. Doe daar nog een psychiatrische kwetsbaarheid bovenop en dan weet je: dit zijn de meest kwetsbare mensen onder de kwetsbaren. Als enige in België zijn wij er voor hen. Want elk mens heeft recht op zorg, ongeacht de achtergrond of situatie.

Vluchten doet iets met een mens. Psychose, posttraumatisch stresssyndroom, depressie, angststoornis: we beseffen vaak niet met welke psychiatrische problematieken asielzoekers kampen als ze in België aankomen. En dan is er nog het stigma. In Afghanistan ben je niet psychisch kwetsbaar. Je bent er bezeten door de duivel of door de djinn. Hulp zoeken is voor veel asielzoekers dan ook een enorme drempel. Terwijl gezondheid de eerste stap naar een goeie integratie is.

Wie is Houman Kashefi?

Houman is maatschappelijk werker. Hij werkt in P.C. Sint-Alexius in Grimbergen in het POZAH-project (psychiatrische ondersteuning en zorg voor asielzoekers aan huis). Het project gericht op asielzoekers met psychiatrische kwetsbaarheid is het enige in haar soort in België. “Taal, netwerk, administratie, wonen: ik probeer de puzzelstukjes van hun leven te verbinden.” 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte