VRAAGGESTUURD WERKEN IN DE WELZIJNSSECTOR
Om nog beter tegemoet te komen aan de noden van onze cliënten, openden wij in dagcentrum Het Veer een winkel die uitgebaat wordt door onze cliënten.
We merkten dat heel wat van onze nieuwe cliënten niet voldoende uitdaging vonden in ons bestaand aanbod van activiteiten zoals kaarsenatelier, houtbewerking, koken ... In onze zoektocht naar manieren om op die nieuwe vraag in te spelen, viel onze aandacht op ons verkooppunt. Daarin verkopen we al langer de producten die gemaakt worden in onze ateliers. Maar tot vorig jaar stonden wij als begeleiders zelf in voor de uitbating ervan. We beseften dat dat eigenlijk een gemiste kans was. Waarom zouden we onze nieuwe cliënten niet betrekken bij de verkoop en alle andere organisatorische taken die bij een winkel komen kijken? Zij hebben zin in verantwoordelijkheid en willen graag een actieve rol opnemen in de maatschappij. Met Plumiek − dat is de naam die ons verkooppunt kreeg − trekken we buiten naar binnen en kunnen we onze nieuwe cliënten een voor hen betekenisvolle activiteit aanbieden. Bovendien biedt Plumiek ook kansen voor de cliënten die elke dag met heel veel goesting aan de slag gaan in de ateliers. Dat zij hun handgemaakte producten in de winkel over de toonbank zien schuiven, doet hen natuurlijk deugd.
Bij het vormgeven van ons idee kregen we hulp van derdejaarsstudenten ergotherapie van Artevelde Hogeschool. In het kader van hun opleiding kregen zij de opdracht om een winkelconcept voor ons uit te denken. Ze doorliepen een heel denktraject, en trokken zelfs 5 dagen weg om te brainstormen. Bijzonder fijn vonden we dat daar ook een begeleider en 3 cliënten van ons aan mochten deelnemen. Samen met de studenten mochten zij nadenken over een naam, missie en visie voor onze winkel. Maar ook de rollen moesten uitgedacht worden, want een winkel is meer dan enkel verkopen aan de kassa. Er moet iemand instaan voor de aankleding, voor de boekhouding, voor het bijhouden van de stock … Maar ook voor de promotie. Op dat laatste willen we de komende tijd echt inzetten. We dromen ervan om van Plumiek een gevestigde waarde in de buurt te maken. Dan kunnen we ook andere dingen daaraan koppelen, zoals een pop-upbar in onze mooie binnentuin, uitgebaat door onze ‘gasten’. Zo krijgen we mensen hier naartoe en laten we hen persoonlijk ondervinden dat onze samenleving nog te weinig ruimte maakt voor mensen met een beperking. Wij dromen bij Het Veer echt van een inclusieve samenleving. —
- teamcoach