Zoeken

“We zijn één team”

OC Het Roerhuis is een kleine voorziening. De medewerkers staan er dicht bij de cliënten, maar kleinschaligheid heeft ook zijn nadelen. Zo zijn er minder middelen en moeten medewerkers veel verschillende taken uitvoeren, waardoor er geen tijd is voor zeer specifieke expertise. OC Het Roerhuis heeft daarom al jarenlang een sterke samenwerking met Zorggroep Sint-Kamillus, vooral op organisatorisch vlak. Veerle, Wilfried en Luc over communicatieplannen, klusjes en IT-ondersteuning.

1991

Luc: De samenwerking tussen OC Het Roerhuis en Zorggroep Sint-Kamillus is organisch ontstaan. OC Het Roerhuis is begonnen als een project, in 1988, met 10 bewoners van Zorggroep Sint-Kamillus. In 1991 werd het Roerhuis een VAPH-voorziening (sector welzijn). Aangezien er geen andere VAPH-voorzieningen in de regio waren, werd een vraag tot samenwerking aan Sint-Kamillus gesteld, ondanks het feit dat ze tot een andere sector behoren. Het begon met ondersteuning door hun technische dienst, maar ondertussen werken we ook samen voor IT en communicatie.”

Betrokkenheid

Wilfried: “We hebben in OC Het Roerhuis wel een klusjesman, maar dat is voor de kleinere zaken. Voor grote werken schrijf ik soms firma’s aan, maar we doen ook vaak een beroep op de technische dienst van Zorggroep Sint-Kamillus, die telt een ruime ploeg medewerkers. Een 5-tal van hen komen hier regelmatig over de vloer. Het is dan ook altijd fijn om elkaar weer te zien en nadien nog even samen een tas koffie te drinken.”

Luc: “Datzelfde gevoel heb ik ook met de medewerkers van de IT-dienst van Zorggroep Sint-Kamillus. Ik heb een basiskennis van IT, dus eenvoudigere zaken kan ik zelf oplossen. Als kleinschalige voorziening hebben we echter geen ruimte om iemand aan te nemen voor complexe IT-gerelateerde zaken. Gelukkig kunnen we rekenen op Zorggroep Sint-Kamillus. Ze nemen onze volledige IT op zich. Dat is bewonderenswaardig, want wij hebben als VAPH-voorziening andere toepassingen. De IT-medewerkers hebben zich dus in onze materie moeten verdiepen en ze houden onze toepassingen ook up-to-date, ook al hebben ze die zelf niet nodig in de eigen voorziening. Aangezien we al een 7-tal jaar samenwerken, zijn ze erg betrokken bij OC Het Roerhuis. Ik ben heel tevreden met onze samenwerking. Ik zie hen als collega’s, niet als externen.”

Communicatieplan

Veerle: “Ook voor communicatie werken we samen. Ik ben halftijds communicatiemedewerker in Zorggroep Sint-Kamillus en daarnaast ondersteun ik Het Roerhuis vier uur per week bij hun communicatieprojecten. Ik werk samen met Sam en de werkgroep communicatie van het Roerhuis. Sam is extra begeleider in Het Roerhuis en werkt net als ik ook 10% voor het luik communicatie. Samen met de werkgroep (waarin ook Ria participeert, zie foto n.v.d.r.) hebben we het voorbije jaar al mooie communicatieprojecten kunnen realiseren. Het is een fijne en vlotte wisselwerking. Iedereen speelt snel op elkaar in, waardoor alles goed vooruit gaat en dat motiveert!”

Wilfried: “Ook de samenwerking voor de warme maaltijden mogen we niet vergeten. Dat gaat verder dan enkel het leveren van maaltijden. We hebben een heel goed contact met de medewerkers van de keuken. Zo organiseren we hier binnenkort het Roerhuisfeest, een spaghettifestijn. Patriek, het hoofd van de keuken van Zorggroep Sint-Kamillus, stelde zelf voor dat we met onze bewoners in hun grootkeuken komen koken, aangezien wij geen plek hebben. Ze lenen ons ook met plezier materiaal uit.”

Toekomstmuziek

Luc: “Ik sta erg achter intersectoraal samenwerking. Het is verrijkend, je boekt veel efficiëntiewinst op verschillende vlakken en je leert veel van elkaar. Het is wel jammer dat de overheid intersectorale samenwerking niet gemakkelijk maakt door hun complexe regelgeving. Ik geloof echter wel dat er bereidheid is en dat de regelgeving in de toekomst zal verbeteren.”

Luc Deferme, Veerlde de Bent, Wilfried Jorissen
  • Luc Deferme

  • Luc is Directeur bij OC Het Roerhuis.
  • Hij werkt al 31 jaar voor OC Het Roerhuis. Volgend jaar gaat hij op pensioen.
  • Veerle de Bent

  • Veerle is communicatiemedewerker bij Zorggroep Sint-Kamillus.
  • Ze werkt 4 uur per week voor OC Het Roerhuis.
  • Wilfried Jorissen

  • Wilfried werkt als al 23 jaar voor OC Het Roerhuis.
  • Hij is er verantwoordelijke facilitaire en ondersteunende diensten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte