Zoeken

Broeders van Liefde zoekt voor het eerst een HR-directeur voor een van haar scholen.

Image

Broeders van Liefde zoekt voor het eerst een HR-directeur voor een van haar scholen.

Scholen staan voor de gigantische uitdaging om het hoofd te bieden aan een dreigend lerarentekort. Hoe kan je kwalitatief onderwijs bieden wanneer je de leerkrachten niet meer vindt om voor de klas te staan (of om op afstand les geven)? Broeders van Liefde wil daarom de eerste HR-directeur van de toekomst aanwerven in één van haar scholen. “Een HR-directeur moet het design van het lerarenberoep in een bepaalde school goed onderbouwd  hertekenen”, aldus Yves Demaertelaere, sectorverantwoordelijke voor onderwijs bij Broeders van Liefde.

 

Vandaag zijn er al grote lerarentekorten. Scholen hebben het moeilijk om alle vacatures ingevuld te krijgen. Tegen 2030 zullen we jaarlijks maar liefst 5 000 extra leerkrachtennodig hebben. Te weinig 18-jarigen kiezen vandaag voor de lerarenopleiding. Daar heb je als school en zelfs schoolbestuur echter weinig vat op. Dus moet je op zoek naar andere oplossingen.

 

Broeders van Liefde wil daarom voor het eerst een HR-directeur op een school aanwerven, meer bepaald in haar secundaire school Benedictuspoort in Gent. Geen klassieke personeelsdirecteur die mensen aanwerft, uurroosters opstelt, personeelsadministratie afhandelt of foutje op de loonbrief aanpakt. En ook niet iemand die achter zijn bureau plannen uittekent. Nee, iemand die een integraal personeelsbeleid voert, mensen en disciplines kan verbinden, het design van het lerarenberoep uittekent in die welbepaalde school en data verzamelt over het welzijn en welbevinden van zíjn leerkrachten en ermee aan de slag gaat. 

 

“Er worden steeds meer eisen gesteld aan de job van leerkracht”, legt Yves Demaertelaere, sectorverantwoordelijke-bestuurder bij Broeders van Liefde uit. “Het werk wordt complexer, de uitdagingen talrijker. Leerkrachten krijgen het niet meer alleen geregeld in hun klas. We moeten daarom inzetten op de uitvoerbaarheid, werkbaarheid, wendbaarheid, aantrekkelijkheid en waardering van het beroep van leerkracht en het creëren van leerkansen en professionele ontwikkeling tijdens de loopbaan. Een HR-directeur moet het design van het lerarenberoep goed onderbouwd  hertekenen. Hij moet daarvoor onderzoek doen in zijn eigen school zodat hij weet wat er leeft, hoe leerkrachten zich voelen om er in die welbepaalde context ten slotte hun beroep uit te tekenen. Werkbelasting en -stress worden te gemakkelijk gerelateerd aan persoonlijke kenmerken van de leerkracht, terwijl toch ook kenmerken van hun job en school een invloed uitoefenen op hun welzijn. De wijze waarop het werk georganiseerd wordt en de keuzes die daarin gemaakt worden, om maar een voorbeeld te noemen. Of de mogelijkheden en de autonomie die leerkrachten krijgen om aan de verwachtingen te voldoen. Het ‘design van de job’ is daarom het nieuwe innovatieve werkterrein van de toekomstige HR-verantwoordelijken.”

 

Bekijk de vacature voor HR directeur in Benedictuspoort.

Wie is Yves Demaertelaere?

Sectorverantwoordelijke/ bestuurder gewoon onderwijs
Yves Demaertelaere heeft over zowat alles een mening, maar vooral over onderwijs. In Sint-Laurens in Zelzate deed hij jarenlang ervaring op als leerkracht en directeur. Sinds september 2013 is hij verantwoordelijk voor de ruim 50 scholen gewoon onderwijs van Broeders van Liefde. Hij schreef al 2 boeken over ‘Scholen slim organiseren’. 

 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte