Zoeken

Open brief: Wie haalt de welzijnssector uit de rode cijfers?

Image

Open brief: Wie haalt de welzijnssector uit de rode cijfers?

“Steeds meer organisaties en instellingen in de welzijnssector zitten in de rode cijfers.” Dat zei Hendrik Delaruelle, algemeen directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, vorige maand in het VRT-programma ‘De markt’. Ook bij Broeders van Liefde groeit de bezorgdheid over de financiële draagkracht van onze welzijnsvoorzieningen. In onderstaande open brief roept voorzitter Raf De Rycke op om hun werkingsmiddelen na 13 jaar opnieuw te indexeren.

 

Stel je eens voor dat je inkomen de laatste 13 jaar niet meer zou geïndexeerd zijn. Dan zou jij, die 13 jaar geleden net als je buur €1000 per maand verdiende, nu €320 per maand minder verdienen dan diezelfde buur wiens loon wél geïndexeerd werd. En dat terwijl het leven voor jullie allebei elk jaar duurder wordt. Niet eerlijk, toch?

Dat is nochtans precies wat de welzijnssector ervaart door de niet-indexering van de werkingsmiddelen. Al 13 jaar moet de sector het doen met hetzelfde, niet-geïndexeerde potje geld om te voorzien in verwarming, voeding, onderhoud, administratie … Als klap op de vuurpijl zijn daar in de loop van die periode nog een aantal besparingen bovenop gekomen. Zo werd het virtuele inkomen van €1000 van daarnet door de jaren heen teruggeschroefd naar €920. En dan hebben we het nog niet eens over de fors toegenomen energie- en bouwkosten, waar de welzijnssector – net als alle andere sectoren – mee te kampen heeft.

De sector heeft zich jarenlang recht gehouden door sterk te bezuinigen en de eigen reserves aan te spreken. Vandaag is het laaghangend fruit volledig geplukt en duiken 1 op 3 voorzieningen met hun cijfers in het rood. De kwaliteit van de zorg bevindt zich op een gevaarlijke helling.

Wij zijn bezorgd over de toekomst van onze voorzieningen en die van de hele welzijnssector. De inspanningen die minister Crevits het voorbije jaar geleverd heeft, worden sterk geapprecieerd en tonen ons dat zij een groot hart heeft voor de sector. We kijken dan ook hoopvol uit naar een volgende stap: de indexering van de werkingsmiddelen.

 

Raf De Rycke, voorzitter Organisatie Broeders van Liefde

 

Deel en like

LinkedIn       Facebook

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte