Zoeken

7 vragen en antwoorden over trauma, opvoeden, hechting en mentaliseren

We zijn allemaal kind geweest en dus zijn we ook allemaal 'opgevoed'. En misschien heb je zelf kinderen? Dan zoek je ongetwijfeld elke dag hoe je de uitdagingen kan aangaan en dan gebeurt het al eens dat je het zelf ook niet meer weet. Maar soms kan het ook echt fout gaan en lopen kinderen vast in trauma's of hechtingsproblemen. Wij spraken met Elien en Yasmine (hulpverleners) over verbinding, stil-staan bij wat is gebeurd en engagement om te helpen en geholpen te worden. "“Ouders zouden volgens onderzoek in 60% hun kind verkeerd inschatten, maar wees gerust, dat is eigenlijk niet erg. Het gaat hem vooral over de zoektocht naar wat er aan hand is, niet zo zeer over het ‘juist’ hebben”

1. Met welk soort trauma’s kunnen mensen kampen?

Yasmine: “Veel patiënten die hier in behandeling komen hebben in hun leven één of meerdere trauma’s ervaren. Vaak is er sprake van vroegkinderlijk trauma, bijvoorbeeld seksueel misbruik, huiselijk geweld of oorlog. Dat heeft een grote impact op de verdere ontwikkeling van hun persoonlijkheid en de manier waarop ze in contact staan met zichzelf en met anderen. Het kan angst creëren om (vriendschaps)relaties aan te gaan met anderen uit schrik dat de ander hen opnieuw zal kwetsen. Wat we ook vaak zien is dat patiënten heel heftige emoties ervaren en niet weten hoe er mee om te gaan. In zo’n situaties wordt het kind overspoeld door gevoelens en stelt het soms destructief gedrag, bijvoorbeeld agressie naar zichzelf of anderen of druggebruik om emoties te verdoven of om net terug in contact te komen met zichzelf. Er is vaak niemand die helpt om hun gevoelens te ‘reguleren’.”

Elien Mariën en Yasmine Cuyt?
  • Yasmine werkt in deStudio, een afdeling voor mensen met een persoonlijkheidsproblematiek in psychiatrisch centrum Multiversum in Boechout.
  • Ze is samenwonend.
  • Ze komt tot rust  in gezelschap van fijne vrienden.
  • Haar grootste engagement staat in de tekst beschreven 😊
  • Elien werkt in deStudio, een afdeling voor traumabehandeling in psychiatrisch centrum Multiversum in Boechout.
  • Ze is gehuwd en heeft 2 kinderen.
  • Ze komt tot rust door lekker te eten, bij te kletsen met vriendinnen en te sporten.
  • Haar grootste engagement is moeder zijn

.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte