Zoeken

Als ook je werk in het gedrang komt...

De voorbije coronamaanden hebben heel wat teweeggebracht. Mensen uit kwetsbare groepen hadden hier het meest onder te lijden, zoals diegenen die pas hun eerste stappen richting re-integratie op de arbeidsmarkt gezet hadden. Plots valt de vaste structuur weg, de onzekere financiële situatie zorgt voor extra stress.

Lamin (45) is afkomstig uit Gambia en werkt zo’n 6 jaar bij Weerwerk. Hij is een vaste waarde in de groenploeg.

Lamin : “Ik vond het moeilijk omdat ik niet naar het werk kon. Moeten binnen zitten voor zo’n onzichtbaar virus veroorzaakte heel wat stress, het zorgde voor druk in mijn hoofd. Ik dronk veel meer dan gewoonlijk en gebruikte af en toe ook wat cannabis. Ik had het heel lastig dat ik mijn twee kinderen niet kon zien. Ze wonen bij hun mama. Ik miste mijn uitstappen in het weekend naar de zoo en het park heel erg. Mijn ploegleider belde me gelukkig regelmatig. Toen hij hoorde dat ik het lastig had, raadde hij me aan om meer buiten te komen, wat te gaan wandelen in het park”.

Lamin vond wel rust dankzij zijn muziek. “Ik speel zelf gitaar en djembe. Ik probeerde me ook te ontspannen door naar reggae en Afrikaanse muziek te luisteren. Zelf musiceren hielp om te stoom af te laten”.

Ook financieel was het een moeilijke periode. “Je vast inkomen valt plots weg. De centen van de technische werkloosheid kwamen met vertraging binnen”.

Lamin had het geluk dat de groenploeg als één van de eerste werkplaatsen terug kon opstarten begin mei. Dit liep wel met groeipijnen. Zo moesten de medewerkers in het begin apart naar de werf gebracht worden. Vandaag vormt elke groenploeg een eigen bubbel. Lamin: “Ik vind het wel beter dat we een vaste equipe hebben. Vroeger wisselde dat vaak afhankelijk van het soort werk.”

De onzekere coronatijden vergen veel van de medewerkers. “Ik heb hier de voorbije jaren heel veel geleerd, ik kan nu veilig met machines werken. Maar ik voel me toch nog niet klaar om door te stromen“. Hun veerkracht heeft ook grenzen. “Ik hoop dat dit we dit niet opnieuw moeten meemaken”, zo vertelt Lamin tijdens ons gesprek nog voor de tweede golf opstak. Ijdele hoop. “Ik heb het vooral lastig met die social distancing. Ik was heel blij dat ik opnieuw mocht komen werken, dat ik opnieuw een vaste structuur had. Ik ben een sociale persoon, ik heb het nodig om onder de mensen te zijn”, zo besluit Lamin.

Lees op de website van Weerwerk het volledige artikel.

Lamin
  • Lamin werkt in de groenploeg van maatwerkbedrijf Weerwerk
  • Hij heeft 2 kinderen die hij tijdens de lockdown niet kon zien

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte