Zoeken

EEN INCLUSIEVE BISTRO IN DE SOCIALE ECONOMIE

Als sociaal ondernemers is ons doel in de eerste plaats de creatie van maatschappelijke meerwaarde, in plaats van louter financiële winst. Wanneer de sociale onderneming waarvoor wij werken, groeit, dan groeit met andere woorden ook haar impact op de maatschappij. En dat is precies wat afgelopen jaar gebeurde.

Op 2 september 2022 opende vzw De Winning samen met de gemeente Bierbeek en Zorggroep Sint-Kamillus de deuren van Bistro De Borre. De bistro is een inclusieve horecazaak die – rechtstreeks en onrechtstreeks – zorgt voor een laagdrempelige werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wie bij ons aan tafel schuift, geniet dus niet alleen van lekkere, lokale producten, maar geeft meteen ook kansen aan wie minder kansen heeft.
Met de samenwerking, die verankerd werd in een uniek coöperatief vennootschap, ondersteunen de drie partijen elkaar in het realiseren van verschillende impactsdoelen. De gemeente Bierbeek krijgt in haar cultureel centrum weer een horecazaak waar lokale verenigingen kunnen samenkomen en bezoekers na cultuur of sport kunnen bijpraten. Zorggroep Sint-Kamillus vindt in Bistro De Borre een plek waar ze arbeidszorgtrajecten concreet kan vormgeven of waar ze met haar patiënten en hun eigen begeleiders enkele laagdrempelige taken kan komen uitvoeren, ver weg van de context van het psychiatrisch ziekenhuis. Voor vzw De Winning is de bistro, net zoals onze andere horecazaken, een afzetmarkt voor de producten die we telen in ons land- en tuinbouwbedrijf in Lummen. Op die manier draagt Bistro De Borre bij aan de tewerkstelling van tientallen doelgroepmedewerkers die aan de slag zijn op onze boerderij. Naast die sociale impact willen we met Bistro De Borre ook op het vlak van duurzaamheid onze impact vergroten. Hier eten mensen groentjes uit onze eigen biotuin, vlees van onze biologisch gekweekte dieren, en andere producten die komen van lokale boeren en producenten. Uiteraard moeten we daarnaast ook winst maken, want wij zijn en blijven ondernemers, en dus willen we dat het financiële plaatje klopt. Maar winst is hier geen doel, wel een motor om onze andere doelen te kunnen realiseren. —

Filip Vanlommel, Kristof Nijssen
  • FILIP VANLOMMEL ← algemeen directeur bij vzw De Winning
  • KRISTOF NIJSSEN ← horeca manager bij vzw De Winning

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte