Ik heb al vaak gedacht: Ik als begeleider kan het allemaal wel mooi uitleggen, maar sta maar eens in hun schoenen…
"We zijn 1 team en dat voel je!"
Enthousiasme en positieve energie. Dat is wat je meteen overvalt wanneer je het terrein van bioboerderij Den Diepen Boomgaard in Grimbergen binnenstapt. “Alle medewerkers mogen hun droomjob beschrijven”, vertelt Katrien Hoebeeck. “We proberen te achterhalen waar hun interesses liggen en spelen daarop in zodat ze gewapend naar de reguliere arbeidsmarkt kunnen. Angèle bijvoorbeeld. Zij kookt heel graag. En dus staat zij sinds kort in voor de meest heerlijke soepen, die we verkopen in onze winkel. Ze blinkt als ze positieve reacties hoort van klanten!” We vertoeven een dagje in Katriens spoor en zullen heel wat gezichten zien blinken.
- Katrien (39) leest veel over gezondheid en voeding en volgt yoga.
- Ze houdt ervan om zich creatief uit te leven, zoals pompoenen uithollen voor een activiteit met kinderen.
- Ze kookt graag vegetarisch en experimenteert met vergeten groenten.
- Als ze ’s avonds nog de moed heeft, dan gaat ze een rondje lopen.
Zware rugzak
Den Diepen Boomgaard is een bioboerderij én een maatwerkbedrijf. “Mensen die anders uit de boot zouden vallen stomen we klaar voor de reguliere arbeidsmarkt”, vertel Katrien. “Dat doen we door hen te stimuleren om hun verantwoordelijkheid op te nemen en te leren in een team te werken. Dat is niet altijd gemakkelijk, want we hebben te maken met heel verschillende mensen, met uiteenlopende culturen, elk met hun eigen bagage en soms een zware rugzak. Het is een heel proces, met vallen en opstaan. Maar dat is meteen ook het boeiende eraan.”
“Het is niet altijd gemakkelijk om al die verschillende mensen bij elkaar te puzzelen. Maar in de tuinploeg lukt dat wonderwel. Nieuwe mensen worden meteen in de armen gesloten en op hun gemak gesteld. Het is echt een ploeg. Ze sluiten niemand buiten. Dat is fantastisch om te zien. Het verbaast me telkens opnieuw, op een positieve manier!”
Een klant komt het terrein op. Hoewel het maandag is en de hoevewinkel niet open, ontvangt Santana haar met de glimlach. “Vaste klanten mogen iets meer”, lacht ze. Even later kan de vrouw opnieuw naar huis, met een mandje vol verse groenten. “We merken dat onze klanten bewust kiezen voor bio én het sociale aspect van onze boerderij”, legt Katrien uit. “Ze wensen vaak expliciet een sociaal doel te steunen en vangen bij ons dus twee vliegen in één klap.”
Mensen zien groeien en bloeien, de band die gecreëerd wordt en het zelfvertrouwen dat ik kan zien ontluiken, dat maakt Den Diepen Boomgaard voor mij de moeite waard.
Schoffelen
Katrien is begeleider van de afdeling pakketten en abonnementen. Het is haar hoofdtaak om de doelgroepmedewerkers te coachen op de werkvloer. “Maar ik doe evengoed wat administratie, sta in contact met de klanten, volg de marketing op. En soms draai ik eens mee op het veld. Oogsten, wieden, schoffelen: ik vind dat plezante afwisselingen. Den Diepen Boomgaard zit vol verrassingen.” (lacht)
We rijden naar de campus van P.C. Sint-Alexius, even verderop in Grimbergen. Daar hebben Katriens afdeling en de administratie van Den Diepen Boomgaard een tijdelijk onderkomen gevonden. ‘Hier komen de groenten toe uit de tuin, van lokale bio-boeren of van grotere bio-leveranciers”, vertelt Katrien. “Wij stellen pakketten samen en verdelen die over 40 afhaalpunten in en rond Brussel en in Mechelen. Mensen die bij ons een abonnement hebben, kunnen daar dan hun pakket afhalen. Bedrijven kunnen wekelijks of tweewekelijks een gezonde portie fruit bestellen, die we ter plekke afleveren.”
Katrien doet een steekproef bij de appels, geeft de chauffeurs de laatste richtlijnen mee, werkt een e-mail af en beantwoordt een telefoon terwijl we naar haar kantoortje lopen. “Ze werken heel zelfstandig, maar toch merk ik dat het goed is om aanwezig te zijn. Ik ben hun begeleider, maar niet hun ‘baas’. Ik commandeer niet. Ik zet me er gewoon tussen en stuur bij waar nodig.”
Nieuwe woning
Haar deur staat altijd open. Letterlijk. “De medewerkers weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen. Ook met hun persoonlijke verhaal. Het is mijn taak om te luisteren, vind ik. Al is het niet altijd gemakkelijk. Wanneer een medewerker met vijf kinderen uit huis gezet dreigt te worden, blijft dat hangen. Mijn eerste reflex is om zelf te helpen zoeken naar een nieuwe woning, maar je moet echt een grens stellen. Gelukkig kan ik snel de knop omdraaien en als ik thuiskom, heb ik de handen vol aan mijn eigen gezin met drie kinderen (lacht). Maar ik heb al vaak gedacht: ‘Ik als begeleider kan het allemaal wel mooi uitleggen, maar sta maar eens in hun schoenen…’. Het voelt soms wrang om boos te moeten zijn op mensen uit oorlogsgebied omdat ze niet op tijd komen. Maar ze moeten het wel leren, natuurlijk.”
Katrien en haar collega’s moeten voortdurend het evenwicht bewaken tussen het sociale aspect van de boerderij en het bedrijfsmatige. Coachen en begeleiden van doelgroepmedewerkers is 1 ding, verkopen is een ander. “We moeten kwaliteit afleveren, hé. Soms moeten we het tempo eens opdrijven, maar we moeten ervoor waken dat we de stress niet te hoog laten oplaaien. Het is daarom vaak met spijt in het hart dat we onze medewerkers zien doorstromen. We moeten telkens van nul herbeginnen.”
Als we vragen wanneer ze tevreden naar huis gaat, moet Katrien niet lang twijfelen. “Als wij hen kunnen bevrijden van hun afhankelijkheid, als ze beseffen dat ze het wél zelf kunnen, als hun zelfvertrouwen een sprong heeft gemaakt, dan zijn we in onze missie geslaagd. Soms zit het in kleine dingen. Johnny stelt het bedrijfsfruit samen, maar houdt ook mijn agenda bij. Het is een plezier als hij me aan een afspraak kan herinneren die ik anders vergeten zou zijn (lacht). Het doet ook deugd om te zien welke evolutie de chauffeurs doormaken. In het begin zijn ze vaak heel onzeker, maar na een tijd gaan ze vol plezier de baan op.”
EEN TEAM
“Mensen zien groeien en bloeien, de band die gecreëerd wordt en het zelfvertrouwen dat ik kan zien ontluiken, dat maakt Den Diepen Boomgaard voor mij de moeite waard. En uiteraard sta ik volledig achter het product. Laat me geen verf verkopen, want ik ben totaal niet commercieel ingesteld, maar voor de bio-producten die wij hier kweken en verkopen, zet ik graag mijn beste beentje voor. Ik geloof in bio én in sociale economie. Dat maakt mijn job zo mooi.”
Het was een hectische dag, maar Katrien is content. “Hier heerst vaak chaos en het gaat soms moeizaam, maar het komt altijd goed. Iedereen helpt elkaar! Hubert ging vandaag mee met de chauffeurs en Johnny is langer gebleven om mee te rijden. Ze voelen zich allemaal verantwoordelijk voor dit project. We zijn een team en dat voel je!”
BIJ ONS WERKEN?
Je komt terecht in een psychiatrisch ziekenhuis, zorgvoorziening, school of project sociale economie en kan er groeien in een functie die bij je past. In al onze werkplekken staan de mensen voor wie we zorgen centraal of dat nu leerlingen, bewoners of patiënten zijn. We willen hen met zorg op maat in staat stellen een waardevol leven te leiden.
Waarom werken bij de Broeders van Liefde?
Redenen genoeg!