Soms werk ik mee op de werf, daar kijken de doelgroepmedewerkers wel van op. Ze zien me vooral als een bureauman.
"Onze doelgroep ondervindt veel ‘weerwerk’ op de arbeidsmarkt"
“Ik werk deeltijds als commercieel medewerker bij de afdelingen renovatie en energiesnoeiers. Weerwerk staat in voor lokale diensteneconomie en professionele activering, opleiding en coaching van doelgroepmedewerkers, dat zijn langdurig werklozen die moeilijk terug op de arbeidsmarkt raken. Samen met hen zijn we onder andere actief in de groendienst, inpak- en montagewerk, renovatie- en schilderwerken en coaching. Het werk is zeer gevarieerd, dat vind ik een meerwaarde.”
- Luc werkt als commercieel medewerker deeltijds bij vzw Weerwerk in Roeselare
- Luc is ook koperbeeldhouwer.
Velen uit onze doelgroep hebben moeite op de arbeidsmarkt door echtscheidingen, drank- of drugsproblemen of taal- en culturele verschillen.
Isolatie
Bij de afdeling energiesnoeiers treedt Weerwerk op als deskundige in energiebesparing. “Bij mensen thuis voerde ik gratis energiescans uit in opdracht van Fluvius. Als renovatiecoach analyseerde ik de energiescans van gebouwen en onderzocht ik wat er tekort was aan glas of isolatie. Later kwamen er sociale energieprojecten bij en heb ik de commerciële functie voor mijn rekening genomen. Zo bezoek ik nu verschillende werven en haal ik isolatiewerken binnen.” Een doorsnee dag voor Luc start bij de afdeling renovatie. “Ik bekijk, samen met de verantwoordelijken, het verloop van de werven. Daarnaast heb ik ook een aantal vaste taken zoals facturatie, klantencontact, werven bezoeken, opmetingen doen, het ondersteunen van de sociale projecten en de energiescans.”
Bagage
“De naam ‘Weerwerk’ geeft de tegenstandweer waarmee onze doelgroepmedewerkers op de arbeidsmarkt te maken krijgen. Zij ondervinden heel wat ‘weerwerk’ in hun zoektocht naar een job. Tegelijk brengen wij hen ‘weer’ aan het ‘werk’. Alle doelgroepmedewerkers komen met heel wat bagage en die is bij iedereen verschillend. “Velen uit onze doelgroep in Roeselare hebben moeite met de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld een echtscheiding. Bij de andere afdelingen in Gent en Antwerpen kampen mensen vaak met drank- of drugsproblemen. Mensen van andere origine worden dan weer gehinderd door taal- én culturele verschillen. Ik moet me als vaste medewerker dus flexibel opstellen om deze job te kunnen uitoefenen. Ik volg het gehele werkproces van onze doelgroepmedewerkers op en help ik hen door te stromen naar de arbeidsmarkt. Weerwerk heeft een maatschappelijke betekenis en ik ben trots dat ik mijn steentje kan bijdragen.”
Vlinder
“Ik heb hier niet echt een eigen plekje, op dat vlak ben ik een vlinder. Maar dat stoort me niet. Ik vind het niet erg dat ik met anderen in hetzelfde lokaal moet werken. Alleen voor boekhouding en administratief werk heb ik liefst een vaste stek. Dan weet ik waar alles staat en hoe alles werkt.” Tussen de afdelingen fungeert Luc als spilfilguur. Hij probeert dicht bij iedereen te staan en de afdelingen samen te houden. “Ik ben een echte fruitliefhebber en ik deel graag stukken fruit uit. Een babbeltje hier, een klapke daar: ik voel me soms de animator hier. Spanningen vang ik op en rapporteer ik aan mijn baas. Soms, wanneer iemand ziek valt, val ik in op één van de werven. Alles laten vallen, mijn werkkleren aan en mee met de ploeg. Daar kijken de doelgroepmedewerkers wel van op, want ze zien me vooral als een bureauman. Nochtans heb ik zelf nog in de bouw gestaan en ben ik best handig. Ik merk dat mijn collega’s daar wel respect voor hebben en dat zorgt voor een goede sfeer.”
Bij ons werken?
Je komt terecht in een psychiatrisch ziekenhuis, zorgvoorziening, school of project sociale economie en kan er groeien in een functie die bij je past. In al onze werkplekken staan de mensen voor wie we zorgen centraal of dat nu leerlingen, bewoners of patiënten zijn. We willen hen met zorg op maat in staat stellen een waardevol leven te leiden.
Waarom werken bij de Broeders van Liefde?
Redenen genoeg!