Ik werk nauw samen met psychiaters. Samen zien we meer dan ik alleen.
"Psychiatrische patiënten zijn mensen zoals jij en ik."
In het ziekenhuis Zorggroep Alexianen werken zorgkundigen, verpleegkundigen en psychiaters. Maar wist je dat er ook een neuroloog werkt? Dr. Anneke Govaerts is al 19 jaar de neuroloog van dienst en werkt nauw samen met de psychiaters. “De hersenen zijn iets mysterieus, er valt nog zoveel over te ontdekken. Veel patiënten komen bij mij met klachten over hoofdpijn. Het is dan aan mij om de oorzaak van de hoofdpijn te achterhalen. Gaat het over een fysieke neurologische aandoening of is de oorzaak van psychische aard?
- Dr. Anneke Govaerts is al 19 jaar de neuroloog bij Zorggroep Alexianen in Tienen.
- Ze is getrouwd met dr Rik Vandenberghe, professor neurologie aan de KU Leuven. Samen hebben ze vier kinderen.
- Samen met twee collega’s schrijft ze een boek over hoofdpijn.
Hoofdpijn
Ik zie voornamelijk patiënten die last hebben van hoofdpijn. Hoofdpijn is geen fysiek letsel, maar een overgevoeligheid van de zenuwen. In veel gevallen schuilt achter hoofdpijn stress of een slecht slaappatroon. Dat uit zich vaak in duizeligheid en vermoeidheid. Zeker hier in het psychiatrisch ziekenhuis, waar veel mensen met een verslaving of depressie opgenomen zijn, komt hoofdpijn veel voor. Omdat de oorzaak vaak psychisch is, werk ik nauw samen met de psychiaters. Samen zie we meer dan ik alleen. Zij kennen de patiënten ook beter omdat ze hen direct opvolgen en veel gesprekken met hen voeren.”
Hersenpatronen
“Bij nieuwe patiënten moet ik eerst achterhalen of de hoofdpijn niet wijst op een neurologische aandoening. Ik start met een klinisch onderzoek waar ik kijk naar de patiënten hun gelaatszenuwen, hun krachten en reflexen, de coördinatie van stappen en rechtkomen, hoe ze schrijven, of hun nek vastzit,… Bij de vaststelling van een letsel of verdachte symptomen wordt verder onderzoek ingepland met eventueel een EEG-scan van de hersenen, zo kan ik vaststellen of er abnormale patronen in de hersenen zijn. Zo’n patronen kunnen wijzen op epilepsie, afwijkingen van zwakke levers of hersenbloedingen.”
Cola
En wat als de oorzaak psychisch is? “Als er geen neurologische aandoening blijkt, dan probeer ik meer inzicht te krijgen in de hoofdpijn: over hoeveel aanvallen gaat het, zijn ze erg of niet, welke medicatie wordt genomen, hoe verloopt het slaappatroon,… Het belangrijkste is dat je de hoofdpijn erkent als een probleem en probeert te bestrijden, zeker bij mensen met een medicatieverslaving. Indien je de hoofdpijn niet wegneemt, zal die persoon bij het buitengaan opnieuw met medicatie beginnen, net omdat hij of zij zich niet beter voelt. Zo raak je in een straatje zonder einde. Hoofdpijn kan soms ook relatief vlug verholpen worden. Sommige mensen weten bijvoorbeeld niet dat het drinken van cola hoofdpijn kan uitlokken. Door voor te stellen om met de cola te stoppen of preventieve medicatie tegen hoofdpijn te nemen, kan je al ver komen. De patiënten gaan er dan zienderogen op vooruit, soms lijken ze een compleet nieuwe persoon. Daar doe je het voor.”
Hoofdpijn is geen fysiek letsel, maar een overgevoeligheid van de zenuwen. In veel gevallen schuilt achter hoofdpijn stress of een slecht slaappatroon.
SPECIAAL GEVAL
Dr. Anneke is zeer begaan met haar patiënten en haalt veel voldoening uit haar job. “Ik vind het prachtig als ik een verschil kan maken, als iemand tevreden is en me bedankt voor de hulp. Ik vind het ook belangrijk om voldoende tijd te maken voor een simpel gesprekje en een grapje. Ik hou van een gemoedelijke sfeer. We werken hier met psychiatrische patiënten, sommigen zijn achterdochtig of voelen zich slecht, ze durven dat wel eens op mij uitwerken. Maar aan de andere kant heb ik hier ook veel plezier.. Onlangs had ik een patiënt die een T-shirt droeg met het opschrift ‘ik ben een speciaal geval’. Dat vond ik schitterend, we hebben er dan samen om gelachen. Ik bewonder de patiënten omdat ze de kracht gevonden hebben om hulp te zoeken en ik vertel hen dat ook. Het zijn mensen zoals jij en ik. Psychische problemen kunnen iedereen overkomen.”