Zoeken

Hoe omgaan met verslaving?

Verslaving is een voortdurende, dwangmatige drang om een psychoactief middel te gebruiken, met de onmogelijkheid om deze drang onder controle te houden, ondanks de (toekomstige) negatieve gevolgen die het gebruik van deze middelen met zich meebrengt. Als organisatie zijn we op verschillende plaatsen in België actief in verslavingszorg, hetzij residentieel, hetzij ambulant of via zorg aan huis. 

Wat is verslaving? Wanneer ben je verslaafd? Is verslaafd zijn een ziekte? Hoe gevaarlijk is experimenteren? Wat is een psychose? Zijn drugs gevaarlijk? Op al dit soort vragen proberen we hier een antwoord te bieden. 

Heb je zelf vragen over verslaving? 

Neem dan snel contact op met 1 van onze voorzieningen. Klik hier voor een kaartje met daarop al onze centra in jouw buurt. 

 

 

 

 

 

Image
Foto van Tine Callens, ergotherapeute in Sint-Amandus Beernem
Tine Callens
“Ik werk ongeveer 7 jaar voor psychiatrisch centrum Sint-Amandus. Eerst ‘Wegwijs 1’, een afdeling voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, daarna ‘De Oever’, een verslavingsafdeling voor volwassenen vanaf 18 jaar, al heb ik toch even getwijfeld alvorens te switchen. Het is geen gemakkelijke ...
Image
Beeleke Bredero is kinesist en bewegingstherapeut bij Alexianen Zorggroep Tienen
Beeleke Bredero
Beeleke Bredero is kinesiste en psychomotorisch therapeute (PMT). Mijn job bestaat erin om mensen zich bewust te laten worden van hun gedachten en emoties door middel van beweging en specifieke oefeningen in groepsverband.” “In totaal zijn we met een team van 8 personen. Ik ben de enige variabele ...
Image
Eline Ockers en Nicolas Watrin
Op een steenworp van het Centraal Station in Antwerpen bevindt zich het dagcentrum van drughulpverlening De Sleutel. We hebben er afgesproken met Nicolas Watrin en Eline Ockers. Het is er druk. Collega’s duiken elkaars bureau in om advies in te winnen, op de gang wisselen ze ervaringen uit en op een ...
Image
Image
Ik voel me Marokkaan, Belg, moslim, Gentenaar, Berber, Vlaming, man, Europeaan en zo kan ik nog wel even doorgaan. In Gent heeft bijna 35% van de inwoners een allochtone afkomst. Ik stel me dan de vraag: Hoe kunnen we in onze Westerse hulpverlening voeling krijgen met de dogma’s, gewoontes en ...
Image
Marianne Destoop
Verslaafd aan alcohol: het is de voornaamste diagnose bij mannen die worden opgenomen in de psychiatrie. Ook bij één op de negen vrouwen is dat het geval. “Het verslavingsmechanisme is hetzelfde als bij drugs, maar die vind je niet in de supermarkt.”
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gerelateerde artikels

Pilootonderzoek naar de effecten van een bewegingsprogramma op fysiologisch en psychologisch vlak bij residentieel opgenomen patiënten met een middelenafhankelijkheid.

Sinds mei 2016 ben ik in ‘het project Proeftuinen Zorgdorpen’ gestart. Dit is een erkend project gefinancierd door het Agentschap “Zorg en gezondheid” met penhouder De Heide vzw. Vanuit het samenwerkingsverband “Zorgdorpen” worden kansen…

Dit artikel beschrijft het traject waardoor we er binnen het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Jan-Baptist en meer specifiek binnen de forensische psychiatrie toe kwamen om te gaan werken met motivationele gespreksvoering (MGV), en dat meer specifiek…

De ‘gezondheidstrend‘ is niet meer weg te denken in zowel onze persoonlijke als professionele wereld. Ook de specifieke trend rond bewegen is populair. De duizenden ‘Start to Run’-adepten bewijzen dat. Verbetering in fysieke parameters zoals…

Sport als middel krijgt steeds meer toegang binnen therapievormen. Sportbeoefening en beweging zijn belangrijk omwille van de positieve effecten op de algemene gezondheid en het welbevinden van elke persoon. Het in de praktijk brengen van…

Wat is een ‘Advanced Practice Nurse’? Welke rollen kan een APN-er opnemen en hoe kunnen deze rollen geïntegreerd worden binnen de ons reeds gekende functies? En hoe vertaalt zich dit concreet op de werkvloer en binnen ons dagelijkse werk? …

Binnen de cluster Orion - psychosezorg is de toestroom van cliënten met een dubbeldiagnose ‘ernstige psychose met een verslavingsproblematiek’ doorheen de jaren gestaag toegenomen. Vandaar begon onze zoektocht naar de best mogelijke gepaste zorg…

Gerelateerde Voorzieningen

Beernem
Geestelijke gezondheidszorg
Sint-Truiden
Geestelijke gezondheidszorg
Tienen
Geestelijke gezondheidszorg
Bierbeek
Geestelijke gezondheidszorg
Boechout
Geestelijke gezondheidszorg
Gent
Geestelijke gezondheidszorg
Grimbergen
Geestelijke gezondheidszorg
Lede
Geestelijke gezondheidszorg
Manage
Geestelijke gezondheidszorg

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte